VIDEO: Djeca migranata u SAD-u od roditelja odvojena žičanom mrežom

“Nećemo se ispričavati”, poručila je Kirstjen Nielsen, ministrica domovinske sigurnosti SAD-a u pokušaju obrane politike administracije predsjednika Donalda Trumpa koja u posljednje vrijeme na granici s Meksikom odvaja djecu migranata od svojih roditelja.

“Imajte na umu da o maloljetnicima vrlo dobro brinu. Nemojte vjerovati novinarima. Vrlo se dobro brinemo”, tvrdi ministrica Nielsen.

No, snimke lokacija na kojima su smještena djeca zapravo liče na kaveze, u kojima djeca spavaju na podu prekrivena folijama, pa je posve logično pitanje brinu li se doista američke vlasti na pravi način o toj djeci.

“Proteklih nekoliko tjedana u Kongresu, ali i u tisku, bilo je mnogo pogrešnih informacija o tome kako Ministarstvo domovinske sigurnosti namjerno radi stvari koje su nehumane, okrutne, nemoralne i sramotne. Ništa to ne radimo. Mi djelujemo prema nekim od najviših standarda ove zemlje. Pružamo hranu, medicinsku pomoć, obrazovanje i sve potrebno što djetetu treba. Moramo obaviti svoj posao. Nećemo se ispričavati zbog svog posla. Zakleli smo se da radimo ovaj posao”, rekla je Nielsen.

Prema protokolu koji je na snazi u SAD-u, djeca ilegalnih migranata ne mogu biti pritvorena s roditeljima, jer nisu optužena za isto kazneno djelo, no smještaj u kojem se nalaze i koji je prikazan u američkim medijima je nehuman.

Procjenjuje se da je najmanje 2.000 djece odvojeno od odraslih na granici posljednjih mjeseci, dok administracija predsjednika Trumpa provodi strožiju politiku kontrole granica.

Izvor: Al Jazeera