Video: Djeca Rohinje među žrtvama brodoloma


[Anadolija]

U potonuću brodice s izbjeglicama iz Arakana na rijeci Naf utopilo se najmanje 19 muškaraca, žena i djece, koji su, bježeći od mijanmarske vojske i radikalnih budista pokušali doći do Bangladeša.

Kako su javili mediji u Bangladešu, brodica s Rohinja izbjeglicama iz Arakana potonula je na rijeci Naf.

Zvaničnik policije u gradu Teknaf, smještenom na obali rijeke Naf, Muhammed Main Uddin Han, za lokalne medije je izjavio da su u Bengalskom zaljevu pronađena tijela desetero djece i devet žena, koji su se utopili u potonuću brodice.

On je rekao kako identiteti stradalih još nisu utvrđeni, prenosi Anadolija.

U utorak je na rijeci Naf, u potonuću čamca s izbjeglicama, smrtno stradalo još četvero ljudi.

Rijeka Naf, koja protječe granicom između Bangladeša i pokrajine Arakan u Mijanmaru, godinama je put spasa Rohinja muslimanima, koji bježe od nasilja u svojoj zemlji.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesty International, masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz više dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Anita Schung u ponedjeljak je izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između 2.000 i 3.000 muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Izvor: Agencije