Video: Dramatična utrka u Indianapolisu

Vrhunac automobilističke sezone u Americi tradicionalna je utrka “500 milja Indianapolisa”. Ovog puta bila je posebno uzbudljiva, uz brojne udese i izlijetanja bolida sa staze, a donijela je prvog japanskog pobjednika u historiji.

Sami početak utrke, čijem je 101. izdanju prisustvovalo više od 300.000 gledalaca, pokazao je zašto je “Indi 500” za Amerikance automobilistički događaj broj jedan. Nakon kontakta sa Jayom Howardom, Novozelanđanin Scott Dixon izgubio je kontrolu nad bolidom, koji je poletio u zrak, udario u zid, zapalio se i gotovo u potpunosti raspao te se zaustavio tek nakon brojnih prevrtanja.

Publika je na trenutak zanijemila, ali uskoro su svi mogli odahnuti. Dixon (37), zvijezda ovog sporta i četverostruki pobjednik Indija, izašao je iz bolida gotovo nepovrijeđen.

Alonsu otkazao motor

“Još nisam vidio snimak, ali u jednom trenutku Howard je zakačio zid i ušao mi u putanju. Nisam imao kamo pobjeći. Na kraju nisam prošao loše. Dobio sam udarac u koljeno, ali nadam se da ću već sljedeće sedmice ponovo voziti”, naveo je on.

U prvom planu u Indianapolisu ove godine bio je Fernando Alonso, koji je propustio utrku Formule 1 u Monte Carlu kako bi ispunio svoju veliku želju: nastupiti na legendarnom “Indiju”. U jednom je trenutku i poveo. Na čelu je bio 27 krugova, ali otkazao mu je Hondin motor i bio je primoran odustati.

“Vozio sam možda i bolje nego što sam očekivao. Nisam se nadao da ću čak biti i vodeći. Svi su mi govorili da je trening jedno, a utrka nešto sasvim drugo. Razočaran sam zbog odustajanja, ali sve u svemu bilo je ovo lijepo iskustvo”, rekao je Alonso.

Prvi pobjednik iz Japana

Nakon uzbudljivog početka u istom tonu prošla je i sama završnica utrke. Sve do posljednjeg kruga borbu za pobjedu vodili su Japanac Takuma Sato i Brazilac Helio Castroneves. Na kraju je 40-godišnji Sato bio brži i postao prvi japanski pobjednik u historiji “Indija”.

“Ovo mi mnogo znači, ali i mojim sunarodnjacima u Japanu. Nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine 250.000 ljudi i dalje živi u privremenom smještaju i nadam se da će ih moja pobjeda malo ohrabriti i obradovati”, rekao je on.

Sato je 71. pobjednik “Indija”, koji je i ovog puta donio veliki broj udesa tokom 200 krugova voženih na kružnoj stazi dugoj četiri kilometra i 23 metra. Utrku nije završilo 14 od 33 bolida, a nije bilo teže povrijeđenih vozača.

Izvor: Al Jazeera