Video: Dron kao dostavljač pizze

Lanac pizzerija Domino's objavio je u četvrtak da u Novom Zelandu kreće s probnom dostavom pizza dronovima, što će biti prvi takav slučaj u svijetu, prenosi Hina.

Domino's ima namjeru do kraja godine uvesti dostavu dronovima u redovnu ponudu.

Dron za dostavu razvijen je u saradnji s američkom kompanijom Flirtey i dizajniran je tako da kupcima spusti pizzu posebnom sajlom.

Može letjeti brzinom od 30 kilometara na sat na visini od otprilike 60 metara.

Novi Zeland idealan za testiranje

Neke od najvećih svjetskih kompanija poput Amazona i Googlea razvijaju planove za korištenje dronova za dostave raznih vrsta, a vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu ublažavaju zakonska ograničenja kako bi to omogućile.

Novi Zeland, razvijena, ali relativno rijetko naseljena zemlja bez velikih vremenskih nepogoda, idealna je za testiranje komercijalne upotrebe dronova. 

“Zakonima i propisima stvorili smo idealne uslove za upotrebu dronova”, rekao je novozelandski ministar saobraćaja Simon Bridges nakon što je Domino's obavio probni let u Aucklandu u četvrtak. 

Domino's, lanac pizzerija sa sjedištem u SAD-u, razmatra mogućnosti za testiranje dronova u Australiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu i Njemačkoj.

Izvor: Al Jazeera