Video: Dženaza za Khashoggija u Mekki i Medini

Porodica će saučešće primati od petka do nedjelje u njihovom domu u Džedi (EPA)

U Poslanikovoj džamiji u Medini jutros je obavljena dženaza-namaz u odsustvu za ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, a dženazu je klanjao i njegov sin Salah Khashoggi.

Nakon džume, molitve petkom, dženaza je obavljena i u Velikoj džamiji u Mekki.

Dženaza za Khashoggija, koji je brutalno ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, obavljena je u nekoliko zemalja. Novinari iz više dijelova svijeta prisustvovali su današnjem dženaza-namazu u Fatihovoj džamiji u Istanbulu, koji je klanjan nakon džuma-namaza, javila je Anadolija.

Planirano je da se molitva za Khashoggija obavi i u Londonu, Ankari, Jakarti te brojnim drugim gradovima.

Dženaza-namaz u odsustvu za Jamala Khashogija u Istanbulu [Anadolija]

Novinar agencije Anadolija javio je kako je jutros nakon jutarnje molitve, sabah-namaza, u Poslanikovoj džamiji u Medini klanjana i dženaza-namaz u odsustvu za Jamala Khashoggja.

Na društvenim mrežama objavljen je videosnimak na kojem se čuje kako mujezin preko razglasa najavljuje klanjanje dženaze u odstustvu.

Primanje saučešća

Khashoggijev sin Salah jučer je na društvenoj mreži Twitter objavio kako će dženaza njegovom ocu biti klanjana u Mekki i Medini.

Salah je ranije rekao da će porodica saučešće za njegovog oca primati od petka do nedjelje u njihovom domu u Džedi.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nakon nekoliko dana odbijanja bilo kakve umiješanosti u zločin, Saudijska Arabija je priznala da je Khashoggi ubijen u njenom konzulatu, ali uz tvrdnje da kraljevska porodica nije imala prethodna saznanja o zavjeri da se ubije novinar.

Saudijske reakcije

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir izjavio je jučer kako ta zemlja zločinom i velikom greškom smatra ubistvo Khashoggija.

On je kazao da je Saudijska Arabija odlučna u nakani da sudskim putem procesuira sve odgovorne za ubistvo novinara. 

Ističući kako saudijske institucije u istrazi sarađuju s turskim institucijama, Al-Jubeir je kazao kako i dalje ima pitanja na koja treba naći odgovore. 

Ured glavnog saudijskog tužioca saopćio je jučer da su podignute optužnice protiv 11 od ukupno 21 optuženika za ubistvo novinara Khashoggija. 

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu kazao je da su izjave saudijskog tužilaštva nezadovoljavajuće. 

On je pozvao saudijske vlasti da otkriju čitavu mrežu koja stoji iza brutalnog ubistva i odgovore na ključno pitanje gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

Izvor: Agencije