VIDEO: Eksperiment koji će promijeniti poimanje svemira

Evropska svemirska agencija uspješno je, u okviru projekta LISA Pathfinder, lansirala svemirsku letjelicu iz Francuske Gvajane koja bi mogla napraviti revoluciju u našem razumijevanju svemira.

„Svrha te svemirske letjelice je da potencijalno otkrije nešto što predviđa Einsteinova teorija relativnosti, a to su gravitacijski valovi“, rekao je za Al Jazeeru Francisco Diego, istraživač na Odjelu fizike i astronomije.

„Vjerujemo i predviđamo da je to način da gravitacija putuje kroz svemir.“

Većina našeg znanja o svemiru bazira se na posmatranju elektromagnetskih valova, uključujući vidljivu svjetlost, infracrveno zračenje, X-zrake i gama zračenje.

Međutim, prije stotinu godina Albert Einstein je u svojoj teoriji relativnosti predvidio da postoji druga forma valova – gravitacijski valovi koji imaju dubok utjecaj na svemir.

„To, ustvari, znači da mi, kada gravitacijski valovi prođu pored Zemlje, budemo razvučeni i stisnuti“, kaže za Al Jazeeru Paul McNamara, naučnik na projektu LISA Pathfinder.

„Pokušavamo napraviti detektor koji će nam omogućiti da mjerimo rastezanje i stiskanje prostorno-vremenske strukture dok gravitacijski valovi prolaze.“

Milijarditi dio milimetra

Kako bi se to napravilo, svemirska letjelica u okviru misije šalje se prema Suncu, a zaustavit će se na udaljenosti 1.500.000 kilometara, gdje se gravitacijsko privlačenje Zemlje i Sunca poništavaju.

Zbog toga je to idealna tačka za testiranje nove, veoma osjetljive tehnologije koja se ne može testirati na Zemlji zbog gravitacijskog privlačenja.

Svemirska letjelica ima dvije male identične kocke od solidne legure od zlata i platine.

One slobodno padaju kroz svemir istom brzinom kao letjelica, dok se laser koristi da mjeri njihovo relativno kretanje s preciznom tačnošću – kretanje malo kao milijarditi dio milimetra.

Taj nivo preciznosti je potreban budući da se vjeruje da su prostor i vrijeme veoma nesavitljivi i jedino se deformiraju kao rezultat izvanrednih sila.

„Kada se stvori gravitacijski val, naprimjer kada se dvije masivne crne rupe u centru galaksija sudare, stvaraju se ta talasanja u vremenu i prostoru“, kaže McNamara.

„To talasanje nije veliko te zato moramo imati veoma precizne instrumente koji će nam omogućiti da otkrijemo te male promjene u prostoru i vremenu.“

Tamna materija

Zbog prethodnih istraživanja naučnici vjeruju da teleskopi koji se trenutno koriste mogu otkriti samo četiri posto materije svemira.  


Foto: EPA

Nadaju se da će im detektori gravitacijskog vala pomoći da „vide“ nešto od ostalih 96 posto materije, uključujući onu tamnu.

„Kada otvorimo prozor gravitacijskog vala prema svemiru, vidimo sasvim nove objekte, stvari koje nikada prije nismo mogli vidjeti i nikada ne bismo ni bili u mogućnosti vidjeti koristeći elektromagnetski spektar“, kaže McNamara.

„Zaista smo na vrhu promatranja svemira na sasvim novi način.“

Iako se tim projektom neće moći potvrditi postojanje gravitacijskih valova, pomoći će naučnicima da testiraju njihovu tehnologiju i pristup.

Ako to bude uspješno, u planu je veliki eksperiment koji uključuje tri satelita koji će biti lansirani 2034. godine.

„Pokušavamo otkriti nešto o svemiru i gravitacija je jedna od komponenti te misterije“, kaže Diego.

„Rezultati svih tih eksperimenta imat će nevjerovatne primjene, koje ne možemo čak ni zamisliti.“

Izvor: Al Jazeera