VIDEO: Eksplozija pri slijetanju SpaceX-ove rakete

[SciNews/NASA/Elon Musk]

Američka kompanija SpaceX nije uspjela danas sigurno prizemljiti prvi dio svoje rakete Falcon 9 na plutajuću plaformu na Tihom okeanu, što je četvrti put da je promašila oznake za slijetanje, javljaju mediji.

„Prvi dio je bio na meti automatskog broda, ali izgleda da je bilo tvrdo slijetanje, slomljena jedna noga za slijetanje“, objavila je na Twitteru ova kompanija čije je sjedište u Kaliforniji.

Iz SpaceX-a navode kako su izgubili kontakt sa svojom vezom za prijenos uživo sa plutajuće platforme (odnosno automatskog broda) prije nego što je raketa došla na pristanište, te su snimci slijetanja kasnili.

„Nažalost, ne stojimo uspravno na automatskom brodu, no dobre vijesti su da je naša primarna misija još u toku“, kazao je komentator iz kompanije, misleći na lansiranje američko-francuskog satelita Jason-3 za praćenje okeana.

Komplicirano slijetanje na okean

SpaceX nastoji vratiti svoju raketu na Zemlju kako bi mogao koristiti dijelove u budućnosti, pošto kompanija koju predvodi internetski poduzetnik Elon Musk želi pojeftiniti letove u svemir i praviti izdržljivije letjelice.

Kompanija je uspjela spustiti prvi dio – dugi segment rakete – na čvrsto tlo u Cape Canaveralu na Floridi prošlog decembra.

Iako je spuštanje na okean mnogo kompliciranije, SpaceX navodi da želi usavršiti ovu tehniku kako bi bio u mogućnosti vratiti svoje rakete u svim mogućim situacijama.

Izvor: Agencije