Video: Evakuacije zbog požara na jugoistoku Australije

Na jugoistoku Australije bjesne požari, koje raspiruju suhi i vreli vjetrovi, zbog čega su mnoge kuće uništene, stoka uginula, a stotine ljudi primorano da napuste to područje.

Za sada nije prijavljeno da ima poginulih ili teško povrijeđenih, prenosi Reuters.

Požari, za koje se vjeruje da su u subotu izazvale munje, najprije su zahvatili travu i rastinje, a brzo su izmakli kontroli širom ruralnog jugozapadnog dijela australijske države Viktorija, prenosi Reuters.

“Kiša nam nije padala 30 ili 40 dana, tako da smo znali da je zemlja suha. U Viktoriji smo bili spremni za ovo što je donijelo suho, vrelo i vjetrovito vreme”, rekao je komesar Službe za upravljanje vanrednim situacijama Craig Lapsley.

S vatrenom stihijom se bori gotovo 280 vatrogasaca, dok je 22.000 domaćinstava ostalo bez struje nakon što su jaki vjetrovi oborili drveće, naveo je Lapsley, prenosi Tanjug.

Više od 10 kuća je uništeno, a neki putevi u Viktoriji su zatvoreni dok je stanovnicima naloženo da ostanu u kućama jer ih može zahvatiti plamen na otvorenom, a opasno je i voziti putevima nad kojima se nadvio gust dim.

Očekuje se da će vjetrovi oslabiti u nedjelju navečer, kako prognoziraju meteorolozi.

Izvor: Agencije