Video: F-16 letio iznad Baltika uz avion ruskog ministra odbrane

Američka vojska navodi da su se vježbi pridružili i japanski lovci (Reuters)

Izvor: [YouTube/Zvezda]

Borbeni zrakoplov F-16 letio je iznad Baltičkog mora uz zrakoplov koji je prevozio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, ali se umiješao ruski borbeni zrakoplov Suhoj-27 pa se F-16 udaljio, priopćila je Rusija. 

Televizijski kanal ruskog Ministarstva obrane prikazalo je snimku zrakoplova F-16 koji lete paralelno sa zrakoplovom ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti.

NATO: Ruski avioni nisu odgovarali

Tada se ruski Suhoj-27 postavio između dva zrakoplova i nagnuo se tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio.

F-16, za kojeg ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zračni prostor.

Istovremeno, NATO ima nešto drugačiju verziju događaja.

NATO je priopćio da je u srijedu pratio tri ruska zrakoplova iznad Baltika, uključujući dva borbena zrakoplova koja nisu odgovarala na pozive zračne kontrole ili zahtjeve da se identificiraju.

“Uobičajena praksa nalaže da kada god se neki zrakoplov približi zračnom prostoru NATO-a, Savez i nacionalne zračne snage se dižu u zrak kako bi pratili te letove”, priopćio je NATO, kako prenosi Hina.

“Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, održavajući sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji”, pojašnjava se u priopćenju.

Također se dodaje da nisu imali informaciju tko je u zrakoplovima.

Područje sve većih napetosti

Baltičko more, piše Reuters, postalo je područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza.

Ruski borbeni mlazni zrakoplov proletio je u ponedjeljak na nekoliko stopa od izviđačke letjelice američke vojske, kako je naveo dužnosnik vojske Sjedinjenih Američkih Država i dodao da SAD smatra kako je riječ o nesigurnom manevru iznad Baltičkog mora.

Početkom mjeseca, ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je američki bombarder B-52 iznad Baltika, dok je letio uz rusku granicu.

Protuzrakoplovna obrana otkrila je oko sedam sati američki zrakoplov te ga natjerala da se identificira, jer je letio u neutralnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, u blizini ruske granice, pa je potom poslan Su-27 da ga presretne.

Taj je incident, ističe agencija, imao sva obilježja Hladnog rata.

Izvor: Agencije