Video: FIFA upozorila Domagoja Vidu

Međunarodna nogometna asocijacija izrekla je u nedjeljzu upozorenje hrvatskom reprezentativnom braniču Domagoju Vidi i članu stručnog stožera Ognjenu Vukojeviću, koji su, nakon četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Rusije u subotu navečer, putem društvenih mreža poslali poruke prijateljima u Ukrajini, u kojima Vida kaže “Slava Ukrajini!”, dok je Vukojević dodao kako je pobjeda protiv Rusije “Za Dinamo i za Ukrajinu!”

Vida i Vukojević su značajan dio igračkih karijera proveli u Ukrajini.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza poručuju kako su izrečene poruke bile isključivo odgovor na brojne poruke potpore koje su im stizale iz Ukrajine tijekom Svjetskog prvenstva, s obzirom na dubok trag koji su obojica ostavili u toj državi tijekom svojih klupskih karijera braneći boje kijevskog velikana Dinama.

Neovisno o tomu, HNS je upozorio Vidu i Vukojevića, kao i ostale reprezentativce, da se u budućnosti suzdrže od bilo kakvih poruka koje mogu biti interpretirane u političkom kontekstu.

Prijetila mu suspenzija

“Žao mi je što je dio medija protumačio na ovakav način našu komunikaciju. Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvali za podršku iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nije nam namjera bila bilo koga uvrijediti. Kroz karijeru sam igrao sa suigračima iz puno zemalja i sve ih iznimno poštujem, a kao što imam puno prijatelja u Ukrajini, tako ih imam i među Rusima te sam ponosan na sva ta prijateljstva. Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu”, poručio je Vida.

Iz HNS-a dodaju kako to da poruke nisu imale nikakvo političko značenje te da nisu bile usmjerene protiv bilo koga potvrđuju i višegodišnji odlični i prijateljski odnosi HNS-a s Ruskim nogometnim savezom koji će se nastaviti i u budućnosti.

“Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci u potpunosti podržavaju načela borbe protiv svih oblika netolerancije u nogometu, odnosno protiv miješanja politike i sporta”, objavio je HNS u službenom priopćenju.

Prije nego što je FIFA odlučila, nagađalo se i kako bi Vida mogao biti kažnjen suspenzijom na dvije utakmice.

To bi značilo kraj Svjetskog prvenstva za Vidu, jer bi takvom kaznom bio onemogućen nastupiti u polufinalu te kasnijem eventualnom finalu ili susretu za treće mjesto.

Disciplinski pravilnik asocijacije FIFA zabranjuje “isticanje političkih slogana u bilo kakvom obliku”, te se upozorava da “svatko tko provocira javnost za vrijeme utakmice dobiva suspenziju na dvije utakmice i kažnjava ga se novačno s najmanje 5.000 švicarskih franaka”.

Zbog sličnog postupka, FIFA je švicarske nogometaše Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija kaznila novčanom kaaznom.

Švicarski dvojac albanskih korijena je kažnjen zbog nesportskog ponašanja na utakmici sa Srbijom. Kažnjeni su jer su golove slavili simboličnim pokazivanjem albanskog dvoglavog orla tijekom utakmice sa Srbijom.

I Subašić prekršio pravila

HNS je do sada na ovom Svjetskom prvenstvu dva puta kažnjen.

Nakon utakmice s Danskom, HNS je kažnjen sa 70.000 švicarskih franaka, zbog prikazivanja pića neovlaštenog proizvođača, dok je Danijel Subašić dobio upozorenje zbog majice s likom Hrvoja Ćustića koji je tragično preminuo u Zadru 2008. godine, nakon što je za vrijeme utakmice glavom udario u betonski zid.

FIFA je poručila kako je Subašić prekršio pravilo prema kojem se na opremi ne smiju prikazivati osobne poruke.

HNS je kažnjen i sa 13.000 švicarskih franaka zbog sudjelovanja naših navijača u tučnjavi te zbog bacanja predmeta na teren za vrijeme utakmice protiv Argentine.

Izvor: Agencije