Video: Hapšenja nakon eksplozije i pucnjave u blizini Dolmabahce palate


Izvor: Twitter/sahmetsahmet (Ahmet Sık)

U blizini Dolmabahce palate u Istanbulu, zdanju iz osmanske ere popularnom među turistima, gdje je smještena i kancelarija turskog premijera, čula se eksplozija, a zatim i pucnjava, a policija je privela dva naoružana muškarca.

Turske agencije navode da je jedan policajac povrijeđen.

Ambulantna kola su poslana na područje oko palate, objavio je dnevnik Hurriyet na svojoj web stranici.

Zatvoreni putevi

Policija je zatvorila okolne puteve, prenio je Reuters.

Navodno su u napadu učestvovala trojica napadača, pa policija pretražuje područje oko palate. Podršku iz zraka im pruža i helikopter.

Premijer Ahmet Davutoglu u to se vrijeme nalazio u Ankari.

Palata Dolmabahce jedna je od najvažnijih historijskih znamenitosti grada Istanbula, koja je u periodu Osmanlija bila glavno administrativno sjedište carstva.

Kao svoju rezidenciju koristio ju je i prvi predsjednik moderne Turske, Mustafa Kemal Ataturk.

Turska je u stanju pojačane pripravnosti otkako je prošlog mjeseca pokrenula “sinhronizovan rat protiv terora”, kako su nazvali operaciju udara na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.

Ta država se suočava i sa prijetnjom ljevičarskih aktivista iz organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C), koji su početkom augusta preuzeli odgovornost za napad na Američki konzulat u Istanbulu u kome su dvije žene pucale na zgradu Konzulata.

Izvor: Agencije