Video: Hapšenje osumnjičenog za napad u Istanbulu

Guverner Istanbula Vasip Sahin rekao je kako je napadač na istanbulski klub “Reina”, koji je ubio 39 ljudi u novogodišnjoj noći, priznao krivicu te da je jasno da je napad počinjen u ime oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Abdulgadir Mašaripov uhapšen je u ponedjeljak navečer u istanbulskoj četvrti Esenyurt, a guverner Istanbula u utorak je objavio više informacija o akciji.

Rekao je kako su snage sigurnosti od napada vodile vrlo ozbiljnu akciju i uložile veliki napor te da je kao rezultat toga napadač uhapšen u Istanbulu, prenosi Anadolija.

“Radi se o Abdulgadiru Mašaripovu, rođenom 1983. u Uzbekistanu. Educiran je u Afganistanu, zna četiri jezika i vrlo je dobro pripremljen terorista”, rekao je Sahin.

“Terorist je priznao krivicu. U isto vrijeme slažu se i njegovi otisci prstiju”, dodao je.

Naglasio je kako postoje pretpostavke da je Mašaripov u januaru 2016. boravio u Turskoj.

“Tokom policijske akcije pregledano je 7.200 sati snimaka sigurnosnih kamera. U akciju je bilo uključeno 2.000 policajaca, uključujući i specijalne jedinice”, otkrio je Sahin te dodao kako je “vrlo jasno da je teroristički napad počinjen u ime ISIL-a”.

Privedeno 50 osoba

On je rekao da je turska policija uložila velike napore i da su vodili vrlo detaljnu istragu.

Pretresene su 152 lokacije.

“Tokom operacija privedeno je 50 osoba. Osim toga, 168 osoba proslijeđeno je nadležnim institucijama zbog sumje da se radi o stranim teroristima. Kod terorista je pronađeno 197.000 američkih dolara. Pronađena su i dva pištolja i šaržeri”, rekao je.

Najmanje 39 osoba, uključujući policajca, ubijeno je kada je napadač počeo pucati na posjetioce noćnog kluba “Reina” u četvrti Ortakoy.

Napad se desio u prvim satima 2017. godine.

Povrijeđeno je 69 osoba, a među žrtvama se nalazio veliki broj stranih posjetilaca Istanbula.

Grupa ISIL, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je kako je taj čin bio osveta za učešće Turske u sukobima u Siriji.

Izvor: Agencije