Video: Humanitarni kamioni ušli u Siriju

Kamioni s humanitarnom pomoći ponovno su ušli u Siriju, prvi put nakon smrtonosnog napada na konvoj Ujedinjenih naroda početkom ove sedmice, iako diplomatski napori da se održi primirje nisu uspjeli u četvrtak.

Uporedo je sirijska vojska objavila da pokreće ofanzivu za zauzimanje dijelova Halepa koje kontroliraju pobunjenici. Objava sirijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je uslijedila nakon višesatnih intenzivnih zračnih udara na Halep, u kojim je zapaljen veći dio tog grada.

Navedeno je da “neće biti kazni ni hapšenja stanovnika koji dođu do punktova sirijske arapske vojske” te da “poduzete su sve mjere da se prime civili i da im se osigura smještaj”.

U ponedjeljak je u napadu na humanitarni konvoj ubijena 21 osoba i uništeno 18 kamiona i njihov teret.

UN je zbog napada bio prisiljen privremeno zaustaviti konvoje, dok su se napetosti između Rusije i Sjedinjene Američke Države pojačale, a Washington okrivljuje Rusiju za bombardiranje, javlja Hina.

Neuspjeli sastanak

Sastanak diplomata održan u četvrtak na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku, koji je viši američki zvaničnik opisao kao “sadržajan”, nije uspio postići obnovu primirja postignutog pod posredovanjem SAD-a i Rusije, koje je propalo u ponedjeljak nakon sedam dana.

Govoreći nakon sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) američki sekretar John Kerry rekao je da je predan tome da se održi primirje, te pozvao sirijski režim i Rusiju da “obave svoj dio posla” u olakšavanju patnji sirijskoga naroda.

“Nisam manje odlučan danas nego što sam bio jučer, ali sam više frustriran”, rekao je Kerry.

“Ako se Rusi vrate s konstruktivnim prijedlozima, poslušat ćemo ih”, kazao je.

Predstavnik za Siriju Staffan de Mistura rekao je da je to bio “dugotrajan, bolan, težak i razočaravajući susret” te dodao da će sljedeći sati i dani biti “ključni za uspjeh ili propast” primirja.

“Dobre su vijesti da se i Rusija i SAD slažu da će intenzivno nastaviti raditi na mogućoj obnovi (primirja)”, kazao je da Mistura.

Dodao je da su SAD i Rusija “de facto potkopani od ostalih koji dosad nisu željeli ili se nisu trudili ostvariti prekid vatre”, uključujući sirijsku vladu i neke opozicijske grupe koje su sprečavale humanitarnu pomoć. 

Podrška naporima

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da su članovi ISSG-a “snažno pozdravili” američku preporuku da se privremeno zabrane letovi nad određenim područjima u Siriji.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbio je ideju o prizemljenju aviona kazavši da nije “logično” zaustavljati sirijske zračne snage, jedne od nekoliko vojnih prednosti koje sirijska vlada ima protiv “terorističkih grupa”.

“Prizemljite li avione, pomažete teroristima – htjeli ili ne”, Rouhani je rekao novinarima.

Na terenu, sljedećih će dana napredovati doprema više humanitarne pomoći ako uspije misija u ruralnom području Damaska. Milioni ljudi u Siriji oslanjaju se na humanitarnu pomoć, iako su mnoga područja u zemlji pod opsadom i to u velikoj mjeri snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i nemaju nikakve pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije