Video: Iračka vojska granatama po ISIL-u u Falluji

Petnaest pripadnika iračke vojske poginulo je u samoubilačkom napadu kod Falluje.

Iračke snage zauzele su nekoliko predgrađa u Falluji prvog dana ofanzive usmjerene na povratak kontrole u ovom gradu koji je u rukama grupe Islamska država Irak i Levant.

Irački premijer Haidar al-Abadi je rekao da je operacija uspješno provedena, ali da tek slijede glavni izazovi, odnosno otvaranje koridora kako bi civili izašli iz grada.

UN je upozorio da se u gradu nalazi približno 50.000 civila.

“Ono što nas posebno zabrinjava jeste situacija s civilima koji se i dalje nalaze u Falluji u kojoj je počela vojna operacija. Naše procjene govore da se u gradu nalazi blizu 50 hiljada civila u kojem je, zbog borbi, veoma teška situacija. Zajedno s našim lokalnim partnerima nastojimo odrediti pravce kretanja civila kao i njihove potrebe nakon napuštanja domova. Također, razmatramo i načine kako doći do civilnog stanovništva nakon što borbe prestanu. Vjerujem da je jedan od glavnih problema opasnost s kojom se civili suočavaju tokom pokušaja bijega, stoga je neophodno omogućiti sigurne koridore za njihov izlazak”, rekao je Stephane Durajjic, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Iračka vojska pozvala je u nedjelju stanovnike da napuste grad ili da postave bijele zastave na svoje kuće ako ne mogu otići. 

Zvaničnici smatraju da bi zauzimanje Falluje, grada kojeg je ISIL prvog zauzeo u januaru 2014, značilo zaustavljanje napada koje izvodi ova grupa. 

Šiitske milicije objavile su videa u kojima se prikazuje granatiranje grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije