Video: Iračke trupe zatvorile posljednji izlaz pripadnicima ISIL-a

Izvor: [YouTube/Al-Mawsleya]

Iračke vojne snage zatvorile su posljednji izlaz pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koji se nalaze u svom posljednjem uporištu u zapadnom dijelu Mosula, i kontroliraju ulaz u grad sa sjeverozapada, izjavio je Reutersu general Devete oklopne divizije.

Istakao je da se Deveta oklopna divizija nalazi nekoliko kilometara od “Sirijske kapije” u Mosulu, koja predstavlja sjeverozapadni ulaz u grad.

Iračke snage zauzele aerodrom

“Mi kontroliramo put”, rekao je general, dok britanska novinska agencija navodi da stanovnici Mosula nisu do jučer mogli da putuju autoputem, koji počinje “Sirijskom kapijom”.

Put povezuje Mosul sa Tal Afarom, još jednim uporištem ISIL-a, na 60 kilometra prema zapadu i dalje prema granici sa Sirijom.

Iračka savezna policija je nastavila sa pretraživanjem naselja i zgrada u zapadnom dijelu Mosula tražeći preostale borce ISIL-a i zamke koje su oni postavili.

Prethodnih dana iračke snage su zauzele aerodrom i most u najjužnijem dijelu grada, koji se smatra strateški važnim jer prelazi preko rijeke Tigris, a koji će omogućiti iračkim snagama da dovedu pojačanje i unesu zalihe sa istočne strane grada.

Približno 8.000 ljudi izbjeglo je iz zapadnog dijela Mosula i obližnjih sela otkad su iračke snage pokrenule ofanzivu da bi ISIL protjerali iz njihovog posljednjeg uporišta u tom gradu, saopćila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Izvor: Agencije