Video: Irak bombardirao čelništvo ISIL-a

U nizu udara je ubijeno 64 boraca ISIL-a [YouTube/Iraqi Ministry of Defense]

Iračke zračne snage izvele su napad na kuću za koju se smatra da je bila mjesto sastanka čelnika grupe Islamska država Irak i Levant, Abu Bakra al-Baghdadija, sa zapovjednicima, objavila je iračka vojska, ne otkrivši je li napad bio uspješan.

Vojska je saopćila kako su njeni avioni F-16 u subotu gađali kuću u zapadnom Iraku. Objavila je imena 13 zapovjednika ISIL-a za koje tvrdi da su ubijeni u tom napadu, no na listi nema Baghdadijevog imena.

U istom nizu zračnih napada bombardirane su još tri kuće u zapadnom Iraku, pri čemu je ubijeno 64 boraca ISIL-a, stoji u saopćenju, prenosi Hina.

Nije objavljeno da li je Baghdadi ubijen u napadu

Vojska tvrdi kako se Baghdadi prošle sedmice u konvoju preselio iz sirijske Raqqe, dosadašnje neslužbene prijestolnice te grupe, u regiju Al-Kaim, na iračkoj strani granice, kako bi sa zapovjednicima raspravio o “kolapsu koji se događa u Mosulu i izboru njegovog nasljednika”.

Baghdadi je Iračanin čije je pravo ime Ibrahim al-Samarai i koji je prema izvještajima već nekoliko puta ranije bio ozljeđivan. Njegov posljednji javni istup dogodio se u novembru, kad je pozvao borce da brane Mosul, njihovo posljednje gradsko uporište u Iraku.

Iračko-američke snage su dovršile prvu fazu oslobađanja Mosula, protjeravši borce ISIL-a iz istočnog dijela tog drugog najvećeg grada u Iraku.

Izvor: Agencije