Video: Irma pretvorila Jacksonville u jezero

Tropska oluja Irma potopila je priobalni grad Jacksonville u Floridi, gdje su stanovnici bili primorani na evakuaciju zbog rekordnih poplava.

Grad je izdao naredbu za hitnu evakuaciju zbog dolaska plime.

“Ako ste u evakuacijskoj zoni A ili B duž rijeke, morate slijediti ovo upozorenje i otići odmah”, saopćio je na svom profilu na Facebooku ured šerifa u Jacksonvilleu govoreći o krajevima duž rijeke St. Johns, koja dijeli grad.

U saopćenju se naglašava da je već zabilježen historijski nivo poplava i upozorava da će on nastaviti rasti, prenio je AFP.

Američki mediji javljaju da je nalet oluje ulice pretvorio u rijeke, a voda je preplavila naselja.

“Rijeka St. Johns nije imala ovoliki nivo od 1846. godine”, objavile su gradske vlasti.

U saopćenju se stanovnici kojima je potrebna pomoć da napuste domove pozivaju da okače bijelu zastavu, majicu ili neki drugi bijeli objekt ispred svoje kuće kako bi privukli pažnju spasilačkih timova.

Jacksonville, u kojem živi blizu 880.000 stanovnika, nije na direktnom putu Irme, koja je oslabila na nivo tropske oluje ranije u ponedjeljak.

Žrtva u Georgiji

U međuvremenu, najmanje jedna osoba je poginula u južnoj američkoj državi Georgiji gdje je stigla tropska oluja Irma preko Floride donoseći poplavne valove i jaku kišu.

Poplavljena su priobalna mjesta, rušilo se drveće, a stotine letova otkazane su s aerodroma u Atlanti, najfrekventnijeg na svijetu.

Grad Savannah na džordžijskoj obali evakuisan je drugi put za manje od godinu dana zbog oluje, a Atlanta, koja je 400 kilometara udaljena od obala Atlantskog okeana i Meksičkog zaljeva, prvi je put pod prijetnjom tropske oluje.

Potvrđena je smrt jedne osobe povezana s olujom, rekla je glasnogovorica Agencije za upravljanje vanrednim situacijama Georgije Catherine Howden, koja nije dala dodatne detalje.

Ta osoba je stradala u jugozapadnoj Georgiji, gdje je centar oluje Irma prešao iz Floride. Udari vjetra zahvatali su radijus 644 kilometra od centra, praćeni jakom kišom.

Plimni val koji je donijela oluja nanosio je vodu na ulice i sa sobom nosio brodove na kopno.

Nacionalna meteorološka služba navela je da su poplavne kiše najveća briga narednog dana, s predviđenim padavinama od 20 do 38 centimetara u jugoistočnoj Georgiji.

Na Floridi se procjenjuje šteta nakon prolaska oluje Irma, koja je udarila tu državu kao uragan četvrte kategorije. Dosad su u toj državi zbog oluje stradale četiri osobe. Šest i po miliona domaćinstava ostalo je bez struje, javili su ranije danas zvaničnici, uz upozorenja da se nekima struja neće vratiti sedmicama.

Najmanje 37 ljudi poginulo je u naletu uragana Irme preko Kariba i Kube do američke obale kod Floride.

Sljedeća je na udaru nevremena Južna Karolina.

Izvor: Agencije