Video: ISIL ostaje bez uporišta u Libiji


Kliknite i pogledajte video

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) povlače se iz glavnog uporišta u Libiji, dok se pripadnici paravojnih snaga bliskih Vladi te države, koje su dogovorili Ujedinjeni narodi, približavaju centralnom dijelu Sirta, navode zvaničnici.

Navodno su neki pripadnici ISIL-a obrijali brade i ošišali se kako bi pobjegli od boraca koji dolaze uglavnom iz zapadnog grada Misrate i koji su u centar grada ušli na tenkovima i kamionetima s automatskim naoružanjem.

Na glavnoj raskrsnici su uništili “pozornicu zla”, podij gdje je ISIL javno ubijao tokom svoje vladavine terora.

Osvajanje Sirta kruna je jednomjesečne ofanzive libijskih snaga za preuzimanje ISIL-ovog uporišta, jedinog većeg grada u rukama te oružane grupe izvan Sirije i Iraka.

Nekoliko frontova

Pripadnici ISIL-a trenutno pokušavaju odbiti napade na velikom broju frontova, poput iračkog grada Falluje ili sjevernih sirijskih provincija Halep i Raqqa.

U Libiji su paravojne snage iz Misrate glavne borbene jedinice Vlade jedinstva, dogovorene uz pomoć UN-a, a koja ima sjedište u Tripoliju.

Skoro četiri sedmice ove jedinice napreduju sa zapada i juga protiv ISIL-a.

Pripadnici ISIL-a samoubilačkim napadima pokušali su zaustaviti prodor libijskih snaga.

Zvaničnik za medije paravojnih snaga iz Misrate Ahmed Hadiya kaže kako su njegove snage u Sirtu našle umivaonike pune obrijanih brada i duge kose, što sugerira kako su pripadnici grupe ISIL pokušali odbaciti karakteristike izgleda prije bijega.

Komandant paravojnih snaga Ali bin Gharbiya kazao je kako je pobjeda protiv ISIL-a bila brza.

Slab otpor u gradu

Naredni cilj njegovih snaga je ogromni centar za konvencije u ovom gradu.

U centru Ouagadougou je svrgnuti i ubijeni libijski vođa Muammar Gaddafi često organizirao afričke i arapske samite, a ISIL ga je pretvorio u svoj štab.

Borci ISIL-a su nenadano pokazali malo otpora u svom uporištu u Sirtu.

Smatra se kako bi ovo moglo biti taktičko povlačenje ili pokazatelj kako je u gradu ostalo malo boraca.

Izvor: Agencije