Video: Islamophobin – lijek protiv islamofobije

Izvor: YouTube / CAIRtv

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR), koje se zalaže za građanske slobode muslimanskih zajednica u SAD-u pokrenulo je satiričnu javnu kampanju kako bi ukazalo na rastuću islamofobiju u Americi.

“Potaknuti rastom islamofobije u SAD-u i drugim dijelovima svijeta, shvatili smo da nema boljeg načina borbe protiv netrpeljivosti i stereotipa od satire”, navodi se na stranici CAIR-a.

Na taj način CAIR želi odagnati islamofobija na šaljiv način. Navodi se da je Islamophobin ustvari žvakaća guma bez šećera, čija je namjena da liječi “slijepu netoleranciju, nepromišljenu netrpeljivost, iracionalni strah od muslimana”…

“Pozovite svog ljekara ukoliko se islamofobija pogorša ili se vrate islamofobična osjećanja”, poručuje se u kampanji.

U satiričnom tonu navodi se i upozorenje u vezi korištenja lijeka: “Oni koji već vjeruju u vjersku različitost, toleranciju i uzajamno razumijevanje ne trebaju koristiti ovaj proizvod. Za one koji imaju netrpeljive stereotipe prema muslimanima i pretplaćeni su na islamofobične teorije zavjere, upotreba ovog proizvoda može dovesti do osjećaja žaljenja i/ili krivice”.

Dodaje se da proizvode treba prestati uzimati ukoliko se jave srdačna osjećanja prema muslimanima, imigrantima i izbjeglicama, ili ukoliko se pojavi alergija na antimuslimansku netrpeljivost.  

“Uzmite dva komada i pozovite muslimana ujutro”, navodi se na omotu satiričnog lijeka.

Izvor: Agencije