Video: Islanđani protestirali zbog ‘Dosjea Panama’

https://twitter.com/w03_/status/717036319281713152

Hiljade građana izašlo je na proteste u glavnom gradu Islanda tražeći ostavku premijera Sigmundura Davida Gunnalugssona, nakon što su procurile informacije da su on i njegova supruga učesnici u aferi “Panama Papers” (Dosje Panama), odnosno da su koristili offshore kompanije kako bi sakrili investicije vrijedne milione dolara i utajili porez.

Stanovnici ove zemlje okupili su se ispred Parlamenta u Rejkjaviku, tražeći da podnese ostavku i da se održe novi izbori. 

Gunnalugsson je odbio u ponedjeljak da podnese ostavku.

Kako pišu agencije, premijer Islanda je jedan od 140, za sada otkrivenih osoba, koje su svoju imovinu skrivale u poreznim oazama.

Objavljeni dokumenti ‘Panama Papers’ pokazuju da su on i njegova supruga offshore kompaniju Wintris kupili 2007. godine, a kada je postao parlamentarni zastupnik, 2009. godine, ovu informaciju nikome nije spomenuo, iako danas tvrdi suprotno – da je sve bilo po zakonu i da je informacija bila dostupna.

Osam mjeseci kasnije prodao je svojih 50 posto kompanije tada partnerici a danas supruzi Anne Sigurlaug Palsdottir za jedan dolar. 

Wintris je investirao milione dolara od navodnog nasljedstva, kako je tvrdila Palsdottir, i to u dionice tri najveće islandske banke koje su bankrotirale tokom krize 2008. godine. Gunnlaugsson se tada zalagao da država spasi banke. Premijer je postao 2013. godine.

Izvor: Agencije