Video: Istražitelji ušli u rezidenciju saudijskog konzula

Recep Tayyip Erdogan tvrdi da su Saudijci odbili pomoći turskim istražiteljima koji su tražili informacije o Jamalu Khashoggiju (Arhiva)

Turski istražitelji iz zajedničke radne grupe koja vodi istragu u vezi s nestankom novinara Jamala Khashoggija u srijedu poslije podne su ušli i u rezidenciju koju je koristio konzul Mohammad al-Otaibi, koji je u utorak napustio Tursku.

Turski istražitelji unutar rezidencije saudijskog konzula još uvijek vode istragu koja je počela prije dva sata, prenosi Anadolija.

Istražitelji su se u jednom momentu popeli na krov rezidencije, dok su dronom snimljeni zgrada konzulata i okolina.

Trump zatražio snimke

Turski istražitelji iz zajedničke radne grupe koja vodi istragu u vezi s nestankom Khashoggija, nakon što su ušli u saudijski konzulat u Istanbulu, ušli su i u rezidenciju konzula.

Turski istražitelji su u konzulat u kvartu Levent stigli u četiri vozila civilnih registarskih tablica, od čega su dva istražna vozila, a ubrzo su ušli i u rezidenciju konzula.

Na čelu delegacije istražnog tima nalaze se glavni tužitelj, tužitelj i stručnjaci Ureda za borbu protiv terorizma i Ureda za istragu protiv kriminala.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da su Sjedinjene Američke Države od Turske zatražile audio i video snimak u vezi s nestankom saudijskog novinara, “ukoliko postoji”.

“Zatražili smo snimke. Ukoliko postoje, zatražili smo ih”, kazao je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Platforma saudijskih reformista

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu u Istanbulu.

Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Izvor: Agencije