Video: Izrael gađao iranske ciljeve u Siriji

Damask, Sirija
Sirijska agencija ranije je izvijestila da su projektili oboreni prije nego su pogodilli mete (EPA)

Izraelska vojska saopštila je da je izvela napade na iranske ciljeve u Siriji preko noći, dok su sirijski državni mediji izvijestili da je protivvazdušna odbrana oborila “neprijateljske mete”.

“Gađali smo ciljeve iranskog Qudsa na sirijskoj teritoriji”, saopćila je izraelska vojska, koja je upozorila sirijske snage da ne napadaju izraelsku teritoriju, niti njihove snage, prenosi Reuters.

Napad aviona F-16

U napadu na aerodrom koji se nalazi na jugoistoku Damaska poginula su četiri sirijska vojnika, dok ih je šest ranjeno, objavio je vojni centar ruske odbrane, a prenijela agencija RIA.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) javlja kako je u napadima poginulo ukupno 11 osoba.

U međuvremenu, sirijska državna agencija SANA objavila je da je protivvazdušna odbrana te zemlje oborila nekoliko “neprijateljskih meta”. 

Ruski odbrambeni centar tvrdi da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila više od 30 izraelskih navodećih projektila.

Prethodno je portparol ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom saopštio da je sirijska protivvazdušna odbrana (PVO) odbila napad izraelskih borbenih aviona F-16 na međunarodni aerodrom Duvali u jugoistočnom delu prijestonice Damaska, pri čemu je oboreno sedam raketa, preneo je TAS S.

Odbijen izraelski vazdušni napad

On je naveo da su izraelske rakete pogođene sistemima vazdušne odbrane “Pancir” i “Buk”.

Navodi se da su četiri izraelska borbena aviona F-16 doletjela sa Sredozemnog mora i da su koristili navođene rakete.

TAS S navodi da je prethodno sirijska agencija SANA objavila da je na jugu Sirije odbijen izraelski vazdušni napad.

Izvor: Al Jazeera i agencije