Video: Izrael prvi put predstavio svoje F-35 lovce

https://www.instagram.com/p/BTlez9LgcXG/

Tri F-35 ‘nevidljiva’ lovca izraelskih zračnih snaga prvi put su predstavljena tokom proslave Dana nezavisnosti, kada su preletjela iznad nekoliko gradova. 

Kao vrhunac ceremonije u utorak, lovci su preletjeli iznad Beersheba, Jerusalema, Haife i Tel Aviva. 

Prošlog decembra Izrael je dobio avione putem američkog programa prodaje opreme i oružja stranim vojskama. 

Sada bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prije dvije godine je izjavio kako će SAD Izraelu isporučiti nove vojne avione F-35, kako bi američki saveznik zadržao vojnu nadmoć na Bliskom istoku.

Biden je F-35 opisao kao najbolji avion što ga SAD ima i istakao da će „Izrael biti jedina zemlja na Bliskom istoku koja ima taj avion pete generacije“.

Izrael je 2010. godine kupio 19 aviona F-35 za 2,75 milijardi dolara, a u februaru 2015. je potpisao ugovor o kupovini još 14 primjeraka za oko tri milijarde dolara.

Očekuje se da će Izrael dobiti 50 aviona tokom narednih godina. Isporuke bi trebale biti dovršene do 2021. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će ova zemlja putem lovaca zadržati “nadmoć u svakom aspektu, u zraku, na moru i na kopnu, te u cyber svijetu”. 

Avion F35, namijenjen je da zamijeni cijeli skup borbenih aviona srednje klase, koji su trenutno u operativnoj upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i kod njihovih saveznika. Na taj način će to postati najmasovniji avion u ratnim avijacijama i mornaricama značajnog broja zemalja.

Stručnjaci smatraju da će F35 biti četiri puta efikasniji od prethodnih lovaca u borbi zrak-zrak, osam puta efikasniji u borbi zrak-zemlja, i tri puta efikasniji u izviđanju i suprotstavljanju protivavionskoj odbrani.

Izvor: Agencije