Video: Izraelci mogu hakirati svaki telefon na svijetu

 

Tehnologija jedne izraelske kompanije trebala bi zabrinuti sve vlasnike i korisnike mobilnih telefona.

Firma Cellebrite, koja ima ugovore sa mnogim svjetskim vladama, tvrdi kako može hakirati skoro svaki telefon na planeti, a svi ovi podaci zabrinjavaju aktiviste koji se bore za ljudska prava.

„Pogledajte bilo koji režim ili potencijalni režim na svijetu. Možete li uraditi bilo što da ih spriječite da pokrenu neki automobil i njime zgaze ljude? To se može desiti i tada ne možete kriviti proizvođača tog automobila zbog isporuke tog vozila koje je korišteno za činjenje zločina“, govori Leeor Ben-Peretz.

U martu je objavljeno kako je američki FBI koristio tehnologiju firme Cellebrite kako bi otključao iPhone jednog od ubica u San Bernardinu. Kasnije je objavljeno kako je Federalni biro za istraživanje, ipak, koristio druge metode.

„Postoji toliko mnogo uređaja, mi smo samo igrač u tom svijetu gdje možemo otključati, dekodirati“, ističe Ben-Peretz.

Mane novih uređaja

U laboratoriju ove izraelske kompanije nalazi se 15.000 mobilnih telefona i čim se novi model pojavi na tržištu, tim Cellebritea od 250 ljudi traži mane u softveru novog telefona.

„Ta operacija, od upada do spremnosti na novo izdanje telefona, može trajati od nekoliko dana do mnogo, mnogo mjeseci“, dodaje Ben-Peretz.

Glavni klijenti ove izraelske kompanije su policija i agencije za provođenje zakona.

Izvor: Al Jazeera