Video: Izraelski avioni i tenkovi napali Gazu

[Facebook/Yusef Abu Said via Storyful]

Izraelske zračne snage i tenkovi napali su u četvrtak više meta pripadnika oružanih grupa u Pojasu Gaze u odgovoru na granatiranje sa te palestinske teritorije, mjesec dana nakon što je Izrael uništio tunel koji su prokopali oružane grupe.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopćilo da je u izraelskim napadima troje ljudi zadobilo lakše povrede, a odgovornost za 12 granata niko nije odmah preuzeo.

Meta je bio izraelski vojni punkt, prenosi Beta. Na izraelskoj strani niko nije ranjen.

Nasilje je izbilo mjesec dana nakon što je Izrael uništio tunel koji je vodio iz Gaze na izraelsku teritoriju, ubivši 12 ljudi, među njima pripadnike iz Islamskog džihada koji ima podršku Irana i Hamasa koji vlada Pojasom Gaze.

Napeta granica je inače uglavnom mirna poslije rata između Izraela i Hamasa 2014. godine koji je trajao 50 dana.

“Izraelska vojska smatra to ozbiljnim događajem i mi znamo tačno ko je izveo napad”, rekao je izraelski vojni glasnogovornik potpukovnik Jonathan Conricus, dodavši da je Islamski džihad ispalio granate, ali da Izrael smatra Hamas odgovornim za svaki napad koji potiče iz Gaze.

Vojska je saopćila da je napala šest meta u odgovoru na granatiranje, a da one pripadaju i Hamasu i Islamskom džihadu. Rečeno je također da je željeznički saobraćaj nakratko zaustavljen na jugu Izraela poslije granatiranja.

Izvor: Agencije