Video: Izraelski policajac otima bicikl osmogodišnjoj Palestinki

Izraelske snage sigurnosti oduzele su bicikl osmogodišnjoj Palestinci Anwar Burqan jer se igrala na asfaltiranom dijelu ceste, rezerviranom samo za ilegalne naseljenike, objavio je B'Tselem, organizacija koja se brine za zaštitu ljudskih prava.

Incident se desio u ponedjeljak, 25. jula, u Hebronu na Zapadnoj obali, nedaleko od ograde koju su izraelske snage podigle na ulici Al-Ibrahimi.

Iz B'Tselema su razgovarali sa djevojčicom koja je kazala kako se igrala na asfaltiranom dijelu ulice sa rođacima jer njena porodica nema dvorište pored kuće.

Na snimku koji je na internet postavila ova organizacija, čuje se kako Burqan vrišti na naoružanog muškarca koji joj prilazi. B'Tselem navodi kako je riječ o pripadniku izraelske granične policije. Potom dolazi drugi muškarac sa puškom koji potom baca njen bicikl u obližnje grmlje kada je djevojčica pobjegla.

Raniji incidenti

Organizacija B'Tselem navodi kako izraelske snage sigurnosti samo ilegalnim jevrejskim naseljenicima dozvoljavaju da koriste asfaltirani dio ceste. Naseljenici su okupirali centar Hebrona 1967. godine i još tu žive.

Izraelsko naselje, koje se nalazi kod Pećine patrijarha i džamije Ibrahimi, dijeli ovaj grad na palestinskoj teritoriji Zapadna obala i lokalitet je sukoba između ilegalnih naseljenika, izraelskih snaga sigurnosti i Palestinaca.

Žičana ograda na ulici Al-Ibrahimi u Hebronu je postavljena septembra 2012. godine i razdvaja asfaltirani dio puta od grube, uske šetnice. Od tada je B'Tselem u dva navrata dokumentirao kako snage sigurnosti brane Palestincima korištenje asfalta iako zvaničnici tvrde kako te zabrane nema.

Izvor: Al Jazeera i agencije