Video: Japan dobio novi brzi voz

Japan je dobio novog ljubimca – brzi voz za otok Hokkaido. Dio puta se nalazi ispod mora, a za izgradnju je bilo potrebno više milijardi dolara.

Japan je poznat po ljubavi prema vozovima, a to je najnovije dostignuće. Projekat je vrijedan pet milijardi dolara. Karte za prvu vožnju prodate su za svega 25 minuta.

“Sad sam još uzbuđeniji kada sam vidio Hayabus 10. Ali ni sinoć nisam mogao spavati. Probudio sam se u jedan ujutro i vrtio se po krevetu da sam i djecu probudio“, kaže jedan od putnika.

Planovi za liniju Hokkaido napravljeni su još 1972. godine, deset godina nakon što je prvi brzi voz povezao Tokio i grad Osaku na jugu zemlje.

Više od 50 kilometara podvodnog tunela

Nova linija duga je otprilike 150 kilometara. Putnicima će sad iz Tokija trebati nešto manje od četiri sata da stignu do grada Hokadate. Sat vremena manje nego prije.

Otok Hokkaido centar je poznatih skijališta, geotermalnih voda i nacionalnih parkova.

“Napokon je gotovo. Ovo nije samo jedan sretni trenutak, ovo je stvar za koju se nadamo da će podstaći razvoj turizma i lokalnu ekonomiju“, kaže Yoshihide Suga, sekretar Vlade Japana.

Brzi voz za Hokkaido 54 kilometra vozi kroz podvodni tunel, 240 metara ispod površine mora.

To je najdublji tunel takve vrste na svijetu. Japanski zvaničnici se nadaju da će do 2030. godine produžiti liniju do grada Sappore.

Izvor: Al Jazeera