Video: Jedna osoba ubijena u napadu nožem u centru Melbourna

Policajci su prvobitno odgovorili na izvještaj o zapaljenom automobilu u centru grada (Twitter/7NewsMelbourn)

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je da je njezin član izveo napad nožem u Melbourneu u petak u kojoj je jedna osoba ubijena, a dvije su ozlijeđene.

Amaq, mrežna stranica ISIL-a, nije dala dokaze za svoje tvrdnje. 

“Član koji se zaletio vozilom i zadao udarce nožem u operaciji u Melbourneu (…) jedan je od boraca Islamske države i izveo je operaciju kao odgovor na poziv da mete napada budu građani [zemalja] koalicije”, objavio je Amaq, kako prenosi Hina.

Tekst se referira na poziv ISIL-ova vođe Abu Bakra al-Baghdadija koji je u augustu pozvao članove da “bombama, noževima ili vozilima izvedu naše napade” na zemlje iz međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama u ofanzivi protiv kalifata.

Al-Baghdadi je 2014. proglasio kalifat na velikim dijelovima Sirije i Iraka.

Napadač preminuo u bolnici

Jedna osoba je ubijena, a nekoliko je povrijeđeno u napadu nožem u petak u centru Melbourna u Australiji, kojeg je policija okarakterizirala kao teroristički napad. 

Kako je saopćeno, policajci su “prvobitno odgovorili na izvještaj o zapaljenom automobilu” u centru grada u 16:20 sati po lokalnom vremenu, nakon završetka radnog vremena i početka vikenda.

Muškarac se dovezo do ulice Bourke Street, zapalio vozilo i napao policajce i prolaznike nožem, nakon čega su policajci pucali u njega. Napadač je preminuo u bolnici. 

Zvaničnici su saopćili da je napadač od ranije poznat policiji i obavještajnim agencijama, ali njegov identitet za sada nije objavljen. 

Lokalni mediji objavili su snimak muškarca u tamnoj tunici kako kreće s nožem prema dvojici policijaca dok vozilo gori, prije nego što su ga upucali.

Povrijeđeni u kritičnom stanju

Mediji, također, navode da su još dvije osobe prevezene u bolnicu.

Iz hitne pomoći ranije su saopćili da su pregledali troje ljudi na mjestu incidenta, a da je jedna osoba imala povredu vrata.

“Ona je u kritičnom stanju. Druga osoba je odvezena u bolnicu s povredom na glavi. Još se ne zna njeno stanje. Treća osoba je, također, odvezena u bolnicu.”

Policija je upozorila ljude da izbjegavaju to područje, ali je navela da “u ovoj ranoj fazi istrage ne traže još neku osobu”.

“Tačne okolnosti se još moraju utvrditi. Područje je pod blokadom”, saopćili su.

Izvor: Agencije