Video: Jordan proširio udare na ISIL i na Irak

Izvor: YouTube/Armed ForcesJO

Deseci jordanskih borbenih aviona bombardirali su položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćila je vojska Jordana, istakavši kako će nastaviti sa napadima dok ova grupa ne bude poražena.

Jordanski ministar vanjskih poslova Nasser Judeh kazao je u petak kako su zračni udari prošireni i na mete u Iraku.

Jordan se pridružio međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države, u septembru, no donedavno se vjerovalo da napada samo lokacije ISIL-a u Siriji.

Napadi u četvrtak uslijedili su dan nakon što je kralj Abdullah II najavio osvetu za ubistvo zarobljenog jordanskog vojnog pilota Moaza al-Kassasbeha kojeg je ISIL živog spalio.

Napadi su „početak naše odmazde“, istakao je Judeh, dodavši kako njegova država napada ISIL „sa svime čime raspolažemo“.

Kampovi i skladišta

Državna televizija objavila je snimke udara čije su mete bili kampovi za obuku i skladišta oružja, uključujući jedno koje je nakon udara napravilo veliku vatrenu loptu.

Vojska je objavila kako su sve mete uništene.

Kralj Abdullah rekao je Kassasbehovom ocu Safiju al-Kassasbehu da se borbeni mlažnjaci, koji su prošli iznad njihovog grada u centralnom Jordanu, vraćaju iz napada na Raqqu, ISIL-ovo uporište u Siriji, doznaje Al Jazeera.

„Avioni Kraljevskih snaga Jordana su sad stigli iz al-Raqqe nakon što su ih bombardirali. Sa Božjom voljom ćemo okončati njihovo postojanje u Siriji. Tražimo pomoć od Boga da ih uništimo“, izjavio je Kassasbeh nakon što je dobio informaciju o napadima tokom kraljeve posjete njemu u četvrtak.

Grupa ISIL kontrolira blizu trećine teritorije i Sirije i Iraka.

Al Jazeera je također saznala od svojih izvora u iračkoj graničnoj policiji u provinciji Anbar na zapadu ove države da su se jordanske snage približile iračkoj granici, nedaleko od područja Rowaished koje se nalazi nasuprot iračkog grada Trebila.

Odlučnost Jordanaca

Izvori navode kako kretanja većih količina trupa nije neuobičajena pojava, te da su se te jedinice i ranije znale pozicionirati u tom području.

Smaknuće Kassasbeha, koga je ISIL zarobio kada je njegov F-16 pao u Siriji u decembru, izazvalo je veliku ljutnju u Jordanu i pojačalo podršku vojnoj akciji protiv ove grupe.

„Jordanska odlučnost je ojačana ovim tragičnim ubistvom. Oni koji nisu vjerovali da je ISIL prijetnja državi sada kažu da je rat protiv grupe i njihov“, kaže Al Jazeerina novinarka Nisreen El-Shamayleh koja se javila iz Karaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije