Video: Kako Carson poredi robove i imigrante?

Prvi govor novog američkog ministra stanovanja i urbanog razvoja Bena Carsona nije ponudio puno informacija o politici koju će voditi, ali će zato ostati zapamćen po trenutku kada je uporedio američke robove, koji su na silu dovedeni u SAD, i današnje imigrante.

“…Amerika. Zemlja snova i mogućnosti – bilo je drugih imigranata koji su došli ovamo, na dnu robovskih brodova. Radili su i duže i više, za manje. I oni su sanjali, da će možda jednog dana, njihove kćerke, sinovi, unučad i praunučad, potražiti prosperitet i sreću u ovoj zemlji,” izjavio je.

Reakcija društvenih mreža bila je neminovna: “Ben Carson je rekao da su robovi bili imigranti koji su došli ovamo i radili za manje. Pod ‘došli’ misliš na ‘PRISILJENI’, a pod ‘manje’ misliš na ‘NIŠTA,” bila je jedna od reakcija na Twitteru.

“Prema Benu Carsonu, ropstvo je ustvari bilo ‘alternativni vid imigracije’,” zaključio drugi Twitter korisnik.

Steven Goldstein, izvršni direktor Anne Frank Centra za međusobno poštovanje je objasnio da “robovi nisu imigrirali u SAD. Dovedeni su na silu, bez svoje volje, i živjeli su ovdje bez slobode.”

Ali ovo nije prvi put za Carsona – 2013. godine je, govoreći o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti predsjednika Baracka Obame, popularno zvanom i ‘Obamacare’, rekao da je to “najgora stvar koja se desila ovoj naciji od ropstva.”

Donald Trump je Carsona postavio na poziciju Ministra stanovanja i urbanog razvoja. Carson je penzionisani neurohirurg, bez iskustva u stambenoj politici.

“Ben Carson je ‘hodajući’ primjer zašto je važno ostati u svom polju ekspertize,” komentarisao je Twitter korisnik Chidike Okeem.

Izvor: AJ+ i agencije