VIDEO: Kamp za odvikavanje od interneta

U Kini ovisnost o internetu spada u mentalne poremećaje [Youtube/AJ+]

U Kini postoje kampovi za odvikavanje od interneta za djecu koja se smatraju ovisnicima. Baziran je na ideji vojnih kampova za obuku regruta.

Djeci je zabranjeno korištenje kompjutera ili telefona te su prinuđena raditi kućne poslove i posjećivati psihologa. Za one koji ne poštuju pravila postoje adekvatne kazne.

Jedan od dječaka u kampu Liu Jiaming, ovisnik o online igricama, naglašava kako život u takvom okruženju djeluje na njega: “Da, pomaže, jer ako ovdje ostanem nekoliko mjeseci, više ću cijeniti osjećaj slobode koji me čeka napolju i, u suštini, više nikada neću dotaći online igrice.”

U 2008. godini u Kini je ovisnost o internetu kalsificirana kao mentalni poremećaj. Od tada je više od 24 miliona mladih ljudi dobilo dijagnozu ovisnika.

Stoga mnogi roditelji vide kamp kao rješenje. Ipak, određeni broj onih koji su prošli taj rigorozni program – kritikuju ga.

“Dok sam bio u kampu, moji vršnjaci i ja samo smo razmišljali o tome kako pobjeći iz tog zatvora. Nismo razmišljali o ovisnosti o internetu, samo smo željeli izaći i bili smo spremni na sve da izađemo”, objašnjava Liu Liang, mladić koji je prošao program kampa.

Dosad je zabilježen najmanje jedan smrtni slučaj u ovakvim kampovima – 15-godišnji Senshan je pretučen na smrt 2009. godine.

Pogledajte više u videosnimku…

Izvor: AJ+