Video: Karadžić je naredio – Bošnjaci u Srebrenici moraju nestati

Haški tribunal osudio je 24. marta ove godine bivši predsjednik Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog i za genocid počinjen u Srebrenici.

Prema presudi, zločini u Srebrenici, uključujući genocid, počinjeni su kao dio udruženog zločinačkog poduhvata, čiji su ključni članovi bili Karadžić i komandant vojske bosanskih Srba, general Ratko Mladić.

U martu 1995. godine Karadžić izdao je “Direktivu broj 7”, kojom je Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske naređeno da se stvore uvjeti totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici.

Početkom jula Vojska RS-a je počela borbena dejstva s ciljem smanjenja enklava Žepa i Srebrenica na njihova gradska područja.

‘Direktiva broj 7’

Mladić, kojem se također sudi pred Haškim tribunalom za ratne zločine i genocid, 9. jula obaviješten je da su stvoreni uvjeti za zauzimanje Srebrenice.

Presuda konstatira: Karadžić je odobrio taj napad.

Pretresno vijeće Haškog tribunala je ustanovilo da je zbir okolnosti uslijed nametanja restrikcija na humanitarnu pomoć, u skladu s “Direktivom broj 7”, napada na Srebrenicu, kao i atmosfere u Potočarima, stvorio takvo okruženje prinude da Bošnjaci nisu imali drugu realnu alternativu osim da napuste enklavu.

Vijeće je dalje zaključilo da se prethodna dugoročna strategija pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata da se Bošnjaci uklone iz Srebrenice, počela pretvarati u konkretan plan da se oni eliminiraju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera