Video: Kineski ‘nevidljivi’ lovac J-20 prvi put u javnosti

Kina je na aeromitingu u Pekingu predstavila novi nevidljivi borbeni avion J-20 kao odgovor na američke lovce US F-22 i F-35 koje će SAD i Japan uskoro angažovati u Pacifiku, prenose agencije.

Ovaj avion kineske vojske, napravljen da izbjegava radar, prvi put je obavio let u 2011, ali je tek danas predstavljen javnosti. 

Novi lovac s dva motora veći je od modela J-31 koji je Kina predstavila prije dvije godine. 

“Borbeni avion J-20 je nova generacija kineskih nevidljivih letjelica, napravljena da zadovolji potrebe budućih borbi”, rekao je glasnogovornik kineske vojske Shen Jinke. 

“Letjelica će poboljšati sveukupne borbene sposobnosti zračnih snaga, što će pomoći u misiji vojske da održi nacionalni suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet”, dodao je. 

Međutim, kako pišu američki mediji, neki zvaničnici zračnih snaga u SAD-u nisu bili impresionirani izvještajima o J-20.

“Kada govorimo o F-35 naspram J-20, to je gotovo nebitno poređenje”, rekao je general David Goldfein prije dva mjeseca, prenose američki mediji. 

Dodaju da je naveo kako američka letjelica US-F35 uključuje drugo oružje i sisteme, dok J-20 ima tehnologiju sličniju lovcu F-117A, koji je SAD koristio ‘80-ih. 

Američke snage angažovat će avione F-35 u bazi Iwakuni u Japanu, nasuprot kineskoj zapadnoj obali, početkom sljedeće godine. 

Izvor: Agencije