Video: Kinezi za tri dana ‘isprintaju’ vozilo

[YouTube/ Polymaker 3D Printing Materials]

Polymaker i X Electrical Vehicle Limited (XEV), dvije kompanije iz Šangaja koje se bave tehnologijom 3D printanja, nedavno su lansirale automobil koji ruši tradicionalne načine proizvodnje u autoindustriji, javlja portal Digital Trends.

Suosnivač i izvršni direktor Polymakera Luo Xiafan naziva to vozilo, pod imenom LSEV, prvim “stvarnim” masovno proizvedenim 3D-printanim projektom. “Pod ‘stvarnim’ mislim to da postoji mnoštvo drugih kompanija koje se koriste tehnologijom 3D printanja, ali se ništa ne može uporediti s LSEV-om s aspekta veličine, obima i intenziteta.”

Da bi se napravio ovaj električni dvosjed, potrebna su samo tri dana, navodi proizvođač. Vozilo će se prvo pojaviti na azijskom i evropskom tržištu. 

U prodaji od aprila 2019. za 10.000 dolara

XEV Limited uskoro počinje masovnu proizvodnju vozila i, prema očekivanjima, na tržištu će biti u aprilu 2019. po cijeni 10.000 dolara.

Automobil je dug 2,5 metara, visok 1,5 metara i širok 1,3 metra, slično dimenzijama popularnog Smarta. Težak je približno 450 kilograma i dostiže maksimalnu brzinu 70 km/h. S jednim punjenjem može preći 150 kilometara. Većina automobila je 3D-printana s tri vrste materijala: ojačanim najlonom, polilaktičkom kiselinom i gumenastom poliuretanskom plastikom.

Ipak, svi metalni dijelovi automobila, poput šasije i motora, koriste konvencionalne metode proizvodnje.

I dok konvencionalni automobil ima približno 2.000 komponenti, LSEV je sastavljen od samo 40 do 60 dijelova. Sigurnosne procjene pokazuju da je automobil četiri ili pet puta jači od konvencionalnih malih automobila, kao što je Smart.

Izvor: Agencije