Video: Kiša u bujice preplavile Peking

Osam od deset zemalja s najvišim nivoom godišnjeg raseljavanja nalazi se u Aziji (Reuters)

Dugotrajne kiše i poplave u srijedu su izazvale brojne prekide saobraćaja u glavnom kineskom gradu Pekingu, prisilivši na odgađanje ili otkazivanje stotina letova i zatvaranje nekih stanica podzemne željeznice, prenose agencije.

Pekinški ljetni mjeseci često su obilježeni snažnim kišnim olujama, pa je u jednoj takvoj oluji 2012. godine poginulo 37 ljudi.

Gradska uprava Pekinga izdala je narandžasto upozorenje za obilnu kišu, drugo najviše po nivou od četiri predviđena sistemom obavješćivanja, upozorivši kako se ono može nastaviti i tokom noći, sa 100 milimetara kiše po kvadratnom metru u nekim područjima.

Nema izvještaja o žrtvama

Više od 200 letova otkazano je na glavnom pekinškom aerodromu, a znatan broj stanica podzemne željeznice je zatvoren, objavilo je Gradsko vijeće.

Snimke na društvenim medijima pokazuju automobile kako se u pojedinim dijelovima grada s mukom i sporo probijaju kroz bujice na gradskim ulicama.

Neke linije brze željeznice također su otkazane, objavila je uprava željeznice.

Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Veliki dijelovi centralne i istočne Kine poplavljeni su obilnim kišama ovoga ljeta, a u poplavama je stradalo više od 200 ljudi.

Izvor: Agencije