Video: Klavirski koncert usred Arktika

Izvor: Greenpeacespain

Nagrađivani italijanski kompozitor i pijanista Ludovico Einaudi izveo je “Elegiju za Arktik” na plutajućoj platformi blizu Svalbarda u Norveškoj kako bi skrenuo pažnju svjetskih lidera na važnost zaštite Arktika.

Njegov performans dolazi nakon što je prije dvije sedmice Greenpeaceov brod Arctic Sunrise isplovio iz luke u Holandiji.

Aktivisti Greenpeacea na brodu ponijeli su snimljene poruke osam miliona ljudi iz cijelog svijeta koji pozivaju svjetske vlade da ne dozvole uništenje Arktika.

Einaudi je svirao koncertni klavir ispred velikog glečera kada se brod zaustavio u Svalbardu, objavio je Greenpeace.

Komercijalni interesi

Ove sedmice, zvaničnici OSPAR komisije za zaštitu mora susreću se na Tenerifima, gdje će razmatrati zaštitu 10 posto Arktičkog okeana. Površina tog područja približno je jednaka površini Velike Britanije.

Greenpeace upozorava da je Arktik najmanje zaštićeno more u svijetu. Dok se led topi uslijed globalnog zagrijavanja, Arktik je izložen iskorištavanju – destruktivnim komercijalnim ribarskim brodovima i bušenju u potrazi za naftom.

Ova organizacija tvrdi da Švedska, Norveška i Island, vođene komercijalnim interesima, zanemaruju zaštitu okoliša.

„Moramo im pokazati da je ono što imaju jedinstveno, da je Arktik vrijedan zaštite, a ne da bude žrtva kratkoročnog profita“, ističu u Greenpeaceu.

Izvor: Al Jazeera i agencije