Video: Klizište usmrtilo 24 osobe u Kirgistanu

[Ministarstvo za vanredne situacije Kirgistana/Storyful]

Dio sela u Kirgistanu zahvatilo je klizište koje je usmrtilo 24 osobe, među kojima je devetero djece, saopćilo je ministarstvo za vanredne situacije.

Klizište je zahvatilo selo Ayu u regiji Osh u ovoj planinskoj državi i zatrpalo šest kuća sa stanovnicima unutra, prenosi Fena.

“Ova 24 građana, među kojima je devetero djece, poginula su ispod klizišta na jugu države”, rekla je glasnogovornica ministarstva za vanredne situacije Elmira Šeripova.

Ukupno 266 pripadnika spasilačkih ekipa, među kojima su bili i ljekari i vojnici, bili su na licu mjesta, rekla je ona.

Ministar za vanredne situacije Kubatbek Boronov doletio je na mjesto nesreće na zahtjev predsjednika Almazbeka Atamabjeva kako bi preuzeo “sve moguće mjere da olakša posljedice klizišta i pruži svu neophodnu pomoć porodicama žrtava”, navodi se u saopćenju na predsjednikovoj internetskoj stranici.

Ukupno 266 pripadnika spasilačkih ekipa je pomagalo žrtvama

Atamabjev se putem predsjedničkog YouTube kanala obratio građanima emocionalnom porukom.

“Najveći bol u čitavoj ovoj nesreći koja nas je zahvatila jeste činjenica da do prije tri dana naši sunarodnjaci koji su tu živjeli nisu poslušali stručnjake i odbili su da se presele”, rekao je on.

Boronov je zbog rizika od budućih klizišta bio zadužen za organizaciju evakuacije 40 porodica koje su živjele u ugroženom području i njihovo smještanje u kampove.

Kako se navodi, stanovnicima je bilo naređeno da napuste ugroženo područje u martu zbog rizika od klizišta i 34 porodice su napustile područje, ali su se neki kasnije vratili.

Kirgistan je pretežno planinska država (95 posto), a klizište na jugu te države 2004. usmrtilo je 33 osobe.

Izvor: Agencije