Video: Kurdi odbili napad turskih saveznika

[YouTube / ANHA via Storyful]

Kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) tvrde da su odbile pokušaj napada iz zasjede boraca grupa Tahrir al-Sham i Ahrar al-Sham u selu Iska, na sjeveru Afrina u pokrajini Halep.

Kurdski mediji izvijestili su da je do napada došlo nedugo nakon što je turska vojska ispalila nekoliko topovskih i minobacačkih projektila na selo tokom noći.

U drugim izvještajima tvrdi se da je nekoliko sirijskih pobunjenika ubijeno u sukobima u selu Iska.

“Turska neće oklijevati nastaviti operacije poput kampanje ‘Štit Eufrata’ u sjevernoj Siriji ili odgovoriti napadom ako se suoči s prijetnjom pripadnika Jedinica narodne zaštite”, poručio je ranije ovog mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Obraćajući se grupi poslovnih lidera u Istanbulu, on je rekao da je prenio i SAD-u da će Turska rukovoditi vlastitim pravilima angažiranja, bez konsultacije s drugima ako se suoči s prijetnjom.

Turska je operaciju “Štit Eufrata” pokrenula prošle godine, pružajući podršku sirijskim pobunjenicima tenkovima, zračnim napadima i specijalnim snagama kako bi protjerala pripadnike ISIL-a sa svoje južne granice i zaustavila napredovanje snaga YPG-a, koji Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije