Video: Lansiran satelit za mjerenje ugljen-dioksida

OCO-2 treba pružiti cjelovitiju i globalniju sliku emisija CO [Izvor: YouTube/NASAKennedy]

Nakon 24-satne odgode, Američka svemirska agencija lansirala je u srijedu rano ujutro po američkom vremenu svoj prvi satelit za mjerenje nivoa ugljen-dioksida u atmosferi, plina koji je smatran glavnim uzročnikom za takozvani efekt učinka staklenika, pojave koja izaziva rast temperature na planeti.

Raketa “Delta 2” kompanije United Launch Alliance, sa satelitom OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2), lansirana je, kako je bilo predviđeno, u 11:56 sati po srednjoevropskom, odnosno u 2:56 sati po lokalnom vremenu iz avio-baze Vandenberg u Californiji.

Lansiranje je bilo predviđeno za utorak, no bilo je odgođeno u posljednji trenutak zbog “tehničkog problema”, prenosi Hina.

Satelit će biti postavljen u gotovo polarnu orbitu na 705 kilometara visine.

Satelit OCO-2 veoma je sličan satelitu OCO-1, koji je bio uništen tokom lansiranja u februaru 2009. godine.

OCO-2 treba pružiti cjelovitiju i globalniju sliku emisija ugljen-dioksida, kako onih za koje je odgovoran čovjek, tako i prirodnih.

Apsorpcija plina

Također, treba utvrditi izlive okeana i šuma koji apsorbiraju i hvataju taj plin čiji nivo u atmosferi raste.

Misija OCO-2 trajat će najmanje dvije godine, a on će biti glavni opservatorij grupe od pet drugih međunarodnih satelita koji će se okretati oko Zemlje svakih 99 minuta.

OCO-2 će uzimati uzorke ugljen-dioksida i tako naučnicima pomagati da bolje prouče promjene klime.

U aprilu su mjesečne koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi premašile 400 čestica na milion (ppm) u sjevernoj hemisferi, što je bio najviši nivo u najmanje 800.000 godina, ističe NASA.

Izgaranje fosilnih goriva (ugljikovodici, prirodni plin i ugalj) i druge ljudske aktivnosti emitiraju gotovo 40 milijardi tona ugljen-dioksida u atmosferu svake godine.

Klimatolozi su zaključili da je rast emisija ugljen-dioksida posljedica ljudskih aktivnosti, prije svega izgaranja fosilnih goriva i sječe šuma.

Time je izmijenjen prirodni ciklus ugljika na Zemlji te izazvan rast temperature i promjena klime.

Izvor: Agencije