Video: Lansiran satelit za otkrivanje novih svjetova

[YouTube/SpaceX]

Američka kompanija SpaceX uspješno je lansirala NASA-in satelit u daleku orbitu Zemlje.

Odatle će, uz pomoć Mjesečeve gravitacije, ući u široku orbitu i početi svoju misiju.

Zadatak novog NASA-inog teleskopa je pretraživanje svemira za egzoplanetima – svjetovima nalik zemlji oko zvijezda iz našeg solarnog sistema – brže i bolje od bilo koje platforme do sada.

Hiljade nepoznatih svjetova

Misija satelita TESS trajat će dvije godine i koštat će 337 miliona dolara.

Satelit TESS je dizajniran da nadogradi rad svemirskog teleskopa Kepler, koji je otkrio najveći dio od približno 3.700 egzoplaneta dokumentiranih od astronoma tokom proteklih 20 godina.

Kako se navodi, NASA očekuje da se precizno utvrde hiljade nepoznatih svjetova, od kojih je otprilike 100 možda veličine Zemlje, ili dvostruko veće od nje.

Očekuje se i da se TESS fokusira na gotovo 200.000 unaprijed odabranih zvijezda koje su bliže Zemlji, ali i na zvijezde koje naučnici nazivaju “crveni patuljci”, a koje su manje, hladnije i postoje duže nego Sunce.

Ovo je osmo lansiranje ove godine i 24. put kako je SpaceX uspješno prizemljio prvi dio Falcon 9 rakete – dio koji rakete koji ga “izbacuje” iz atmosfere.

Uskoro nova generacija raketa

Nakon inspekcije i obnove, ova će se raketa ponovo iskoristiti – za sljedeću misiju opskrbe Međunarodne svemirske stanice, koju će SpaceX izvoditi u junu.

Ipak, ova generacija Falcon 9 raketa uskoro će biti istrošena, a u pripremi je peta generacija ove rakete, koja nudi brojna unapređenja kako bi se još više puta mogla iznova koristiti.

Dugoročni plan SpaceX-a je ne samo ubrzati proces lansiranja raketa, nego svesti vrijeme za ponovnu upotrebu raketa u 24 sata, kako bi mogli lansirati više raketa u jednoj sedmici.

Izvor: Agencije