Video: Libija prijeti zapljenom brodova nevladinih organizacija

Zapadna libijska obala godinama je migrantska ruta prema Evropi (Reuters)

Izvor: YouTube / MISSION LIFELINE

Libijska mornarica zaprijetila je da će zaplijeniti brodove nevladinih organizacija koji bez dozvole plove blizu njenih voda spašavajući migrante nakon incidenta s jednim njemačkim NVO-om.

“Ovog puta izbjegli smo eskalaciju. Ubuduće ćemo zapljenjivati brodove tih nevladinih organizacija koji ne poštuju libijski suverenitet”, upozorio je general Ayoub Kacem, glasnogovornik Libijske mornarice.

Kacem je podsjetio da je u augustu objavljeno da se na moru kod Libije osniva područje potrage i spašavanja (SAR) na kojem Libijska mornarica zabranjuje plovidbu stranim brodovima, posebno humanitarnih NVO-a ako nemaju dozvolu.

U srijedu ujutro libijska Obalna straža presrela je njemački NVO brod “Mission Lifeline”, koji je spasio 52 osobe u tom području.

“Ovdje niste dobrodošli”, vikao je jedan pripadnik Obalne straže, prema snimku NVO-a, prenosi agencija Hina.

Deseci hiljada spašenih

Predsjednik te njemačke organizacije Axel Steiner rekao je za agenciju France-Presse da su im prijetili i tražili da predaju migrante, što je NVO odbio.

Libijska Obalna straža pokušava pojačati kontrolu u moru kod libijske obale u saradnji s italijanskim kolegama. Iako su odlasci migranata iz Libije u velikom padu nakon jula, ipak je u utorak italijanska Obalna straža koordinisala pomoć za više od 1100 migranata, koji su sada na putu prema Italiji.

Ove godine više od 103.600 migranata stiglo je u Italiju ili 20 posto manje nego prošle godine u istom razdoblju, prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom 2017. libijska Obalna straža presrela je ili spasila 16.567 migranata, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), koja dodaje da je 2470 migranata smrtno stradalo ili nestalo u Sredozemnom moru tokom tog razdoblja.

Izvor: Agencije