VIDEO: Ljubitelji oružja ismijavaju Obamine suze

Pro-Gun Responses to President Obama's Plan

“Obama's tears are lube for my #firearm” – Pro-gun advocates react to President Obama's executive plan for reducing gun violence.

Posted by AJ+ on Tuesday, January 5, 2016

Fanovi oružja pale alarme nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama najavio plan za kontrolu prodaje oružja. Tokom obraćanja, Obama je  zaplakao govoreći o masakru u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, kada je Adam Lanza usmrtio 20 učenika i šest članova osoblja škole.

Ali mnogi nisu povjerovali u suze predsjednika. ”Jednostavno nije bilo uvjerljivo” poručila je jedna voditeljica u popularnoj TV emisiji. Republikanski predsjednički kandidat Jeb Bush je poručio da će se ”svom snagom boriti protiv namjere da se ljudima oduzimaju prava…”.

Drugi republikanski predsjednički kandidat Ted Cruz je preko Twittera pozvao na borbu protiv Obaminog plana.

Veliki broj Amerikanaca je na Twitteru izrazio protivljenje ovom planu, komičnim foto montažama ili porukama tipa ”Obamine suze su mazivo za moje oružje”.

Larry Pratt, izvršni direktor organizacije ‘Gun Rights of America’, smatra da predsjednikove izvršne naredbe predstavljaju nelegalno korištenje ovlasti.

Šta je Obama ustvari predložio?

Postavlja se pitanje – šta je to Obama ustvari predložio?

Obama je najavio i kakve mjere želi uvesti, a prije svih je ona po kojoj svi koji prodaju oružje moraju imati dozvolu i obaviti sveobuhvatnu provjeru kupca bez obzira želi li neko kupiti oružje na sajmu ili preko interneta.

Sistem provjere treba biti efikasniji, a Savezni istražni ured (FBI) i Ured za alkohol, duhan i vatreno oružje (ATF) će zaposliti nove ljude na tom poslu.

Oni koji imaju mentalnih problema trebaju dobiti neophodnu pomoć te se planira odvojiti 500 milona dolara u te svrhe budući da na samoubistva otpada dvije trećine žrtava vatrenog oružja.

“Povećat ćemo sigurnost oružja, jer je 500 ljudi izgubilo živote zbog nesretnog slučaja. Treba razviti novu tehnologiju kako bi oružje bilo sigurnije”, poručio je Obama.

I pored velikog protivljenja američke javnosti u medijima i na društvenim mrežama, 85 posto Amerikanaca ipak podržava prijedlog o provjeri podataka o kupcima oružja.

Pogledajte u videu…

Izvor: Al Jazeera i AJ+