Video: Masovni protest Egipćana protiv ustupanja otoka Rijadu

Policija je zatvorila stanicu metroa koja vodi prema Trgu Tahrir (EPA)

Egipatske snage sigurnosti uhapsile bacile su u petak suzavac na demonstrante, pokušavajući da rastjeraju masovne demonstracije u Kairu izazvane odlukom predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija da ustupi Saudijskoj Arabiji dva otoka.

Uhapšeno je 50 ljudi.

Egipatska vlada je u ponedjeljak objavila da su tehnička istraživanja pomorske granice sa Saudijskom Arabijom pokazala da se otoci Tiran i Sanafir nalaze u saudijskim teritorijalnim vodama.

Hiljade demonstranata zatražile su ostavku predsjednika Sisija, uzvikujući slogane iz demonstracija 2011.

Snage sigurnosti su razbile grupu demonstranata koji su se okupili u Gizi nakon džume, molitve petkom. Policija je prethodno zatvorila stanicu metroa koja vodi prema Trgu Tahrir.  

Protesti liberala

U tom gradu policija se sukobila se desecima demonstranata koji su protestirali na trgu Mustafa Mahmoud, koristeći suzavac.

Ispred zgrade Novinarskih sindikata u Kairu okupile su se pristalice liberalnih političkih struja, među kojima je pokret 6. april, koji su zahtijevali povratak januarske revolucije i ostavku predsjednika Sisija.

Demonstranti su tražili puštanje političkih zatvorenika i istragu ubistava tokom nasilnog gušenja demonstracija protiv režima.

Egipatska policija je u četvrtak upozorila da niko ne pokušava narušiti “ustavni poredak zemlje”, naglasivši u saopćenju da će preduzeti “sve zakonske mjere kako bi sačuvala sigurnost i stabilnost”.

Izvor: Al Jazeera i agencije