Video: Menadžer hotela upozorio vlasti na lavinu

Menadžer italijanskog hotela koji je prošle sedmice zatrpala lavina izjavio je da je pravovremeno, prije nesreće, nadležnima uputio upozorenje s pozivom da budu spremni za eventualnu intervenciju te da su gosti uznemireni i da ne žele ostati u objektu.

Bruno Di Tommaso rekao je da je prije obrušavanja lavine, u srijedu, poslao e-mail gradonačelniku Farindole i šefu policije provincije Pescara s upozorenjem da su gosti prestrašeni učestalim zemljotresima.

“Pokušali smo ih smiriti, ali nisu u mogućnosti otići zato što su putevi zakrčeni. Zbog toga se spremaju provesti noć u automobilima”, rekao je Di Tommaso.

Dodao je da je nadležne obavijestio da u hotelu nestaje dizela za generator i da su telefonske linije u prekidu zbog lošeg vremena.

“Oko hotela je dva metra snijega i 12 naših soba trenutno je zauzeto, ne računajući osoblje”, pisalo je u e-mailu.

Pronađena još jedna žrtva

Spasilačke ekipe pronašle su tijelo žene, rekli su pripadnici civilne zaštite.

Ukupan broj smrtno stradalih u hotelu Rigopiano time je porastao na sedam osoba, 22 osobe su nestale, a 11 ih je spašeno.  

Lavina teška približno 120.000 tona udarila je u luksuzni hotel brzinom od 100 km/h.

Spasioci su u ponedjeljak pronašli tri zakopana mala psa u ruševinama hotela, što je vratilo nadu da su neki od nestalih i dalje živi nakon pet dana, javlja AFP.

Vatrogasac Fabio Jerman kaže da je pronalazak tri zapuštena psića ovčara pokazao da i dalje postoje džepovi zraka u urušenom luksuznom odmaralištu, što je “važan znak života, koji nam daje nadu”.

Novi put kopa se do ruševina u posljednjoj nadi da se pronađu preživjeli, dok se već postavlja pitanje je li se ova nesreća mogla izbjeći, prenose agencije.

“To je utrka s vremenom. Znamo da moramo biti brzi, ali nije lako raditi u ovakvom okruženju”, rekao je glasnogovornik vatrogasaca, dok timovi neprestano rade na tome da stignu do centra odmarališta, gdje se sumnja da će preživjeli biti nađeni.

Devetero ljudi izvučenih u petak jelo je prljav snijeg u mrklom mraku kako bi preživjeli.

Spasioci mukotrpnim kopanjem od sobe do sobe pretražuju odmaralište uprkos tome što je od lavine prošlo gotovo sedam dana.

Izvor: Agencije