Video: Molitve na hebrejskom i arapskom za Gazu


Izvor: Anadolija

Jevrejski i muslimanski studenti koji se školuju u New Yorku zajedno su organizovali proteste protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, javlja agencija Anadolija.

Spomenuta grupa je protestovala ispred zgrade Ujedinjenih nacija (UN), postavivši svijeće i natpise sa porukom “Žao nam je”.

Mnogi su uputili molitve za mir na Bliskom istoku, kao i za prestanak ubijanja civila u Gazi.

Okupljeni, među kojima je bilo pripadnika različtih vjera, nacija i pogleda na život, molili su se na hebrejskom, engleskom i arapskom jeziku.

Promovisati dijalog

Dania Darwish (21) i Abraham Gutman (23) su pokrenuli proteste putem društvenih mreža, kako bi na taj način pokušali da promovišu mir na Bliskom istoku.

Darwish je za Anadoliju kazao kako je cilj protesta da se zaustavi nasilje u Palestini i da se promoviše dijalog među Izraelcima i Palestincima.

Među okupljenima je bila 72-godišnja američka Jevrejka Naomi Brussel, koja je izrazila žaljenje zbog ubijanja civila u Gazi.

“Žao mi je zbog nasilja. Tamo svaki dan umiru nevina djeca. Ne mogu ništa uraditi da to spriječim”, rekla je.

Nakon raketnih napada Hamasa iz pojasa Gaze ka Izraelu, Izrael je uzvratio napadima iz zraka, sa mora, te kopnenom invazijom.

Ubijeno je ukupno 1.945 Palestinaca, uglavnom civila, te 67 Izraelaca.

Izrael tvrdi da je raketnim napadima gađao Hamas, te izveo invaziju sa ciljem uništenja tunela koji su iz Gaze išli ka Izraelu i Egiptu. Međutim, mnogi su ih kritikovali zbog velikog broja civilnih žrtava.

Trenutno je na snazi 72-satno primirje koje je ispregovarao zvanični Egipat. U Kairu su u toku indirektni mirovni pregovori.

Izrael traži demilitarizaciju Pojasa Gaze, dok Hamas kaže da na to neće pristati dok se ne okonča dugogodišnja blokada Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije