Video: Najmanje 200 žrtava u naletu oluje na Filipine

Rescuers evacuate residents from their homes during heavy flooding in Cagayan de Oro city in the Philippines
Rescuers evacuate residents from their homes during heavy flooding in Cagayan de Oro city in the Philippines, December 22, 2017. Picture taken December 22, 2017 REUTERS/Froilan Gallardo REUTERS/Stringer .

[Cagayan de Oro City information Office/Facebook]

Najmanje 200 ljudi poginulo je u poplavama i odronima zemlje koje je uzrokovala tropska oluja Tembin u južnim Filipinima, rekli su u subotu dužnosnici.

Najviše žrtava zabilježeno je u pokrajini Lanao del Norte sa 127 mrtvih i 69 nestalih, a pogođena su najmanje tri grada, rekla je policija.

U pokrajini Zamboanga del Norte poginulo je 47, u Lanao del Sur 18, a osam u pokrajinama Bukidnon i Misamis Occidental kao i u Iligan Cityju, rekli su dužnosnici, kako prenosi Hina.

Oluja Tembin sručila se u petak na južno područje drugog po veličini filipinskog otoka Mindanaoa.

Mobilizirane brojne spasilačke snage

Pogodila je zapadnu pokrajinu Palawan u subotu, s vjetrovima najveće jačine od 105 km/h i naletima do 145 km/h, rekao je hidrometeorološki zavod.

Oluja je od petka izazvala klizanje tla i obilne poplave.

Trideset šest tijela izvađeno je u subotu iz rijeke Salog dok su nove žrtve zabilježene na poluotoku Zamboanga.

Spasioci, vojnici, policajci i volonteri mobilizirani su radi potrage za preživjelima, čišćenja ruševina i ponovne uspostave prometa i opskrbe strujom.

Filipine godišnje pogodi dvadesetak tajfuna, noseći sa sobom smrt i razaranje, najčešće među siromašnim zajednicama te zemlje na jugoistoku Azije.

Izvor: Agencije