Video: Napad bijelim fosforom u Siriji

Snimak napada zapaljivom municijom [YouTube/Thiqa Agency via Storyful]

U teškom bombardiranju dijelova Halepa pod kontrolom pobunjenika od jutros je ubijeno više od 70 osoba, a najmanje 40 kuća uništeno, izjavio je za agenciju Reuters šef tamošnje civilne odbrane Amar al-Selmo.

Nakon što je sirijska vojska proglasila početak ofanzive na Halep, intenzivno bombardiranje traje dva dana.

Prema informacijama Anadolije, najmanje 86 osoba je poginulo a preko 200 ljudi je ranjeno, u zračnim napadima izvedenim u različitim dijelovima Halepa, koji su pod kontrolom opozicije.

Službenik civilne zaštite u Halepu Necip Ensari, za Anadoliju je potvrdio kako ruski i avioni vojske Bashara al Assada izvode žestoke zračne napade na pojedina naseljena mjesta pod blokadom sirijskog režima, na sjeveru zemlje.

Prema informacijama koje je podijelio Ensari, poginulo je 12 osoba u mjestu Bab, koje je pod kontrolom ISIL-a.

Dodao je da kada su u pitanju dijelovi grada pod kontrolom opozicione vojske u Bastekinu je poginulo 19, Ensariju osam, Lellesu 14, Katirciju sedam, Bab Al-Neyrabu šest, Kafr Hamri i Salihiyinu po pet, Maadiju tri, Tarik Al-Babu i Sahuru po dvije, Merceu, Karm Hamudu i Sejh Hadiru po jedna osoba.

Dodao je kako su ratni avioni bombardirali i dijelove grada Sukkeri, Sear i Mesekin Hanana, a tokom zračnih napada ranjeno je najmanje 200 civila.

U zračnim udarima na područja pod kontrolom pobunjenika u sirijskom Halepu i okolici je korištena municija sa bijelim fosforom, tvrde aktivisti.

Kako kažu, napadi su izvedeni tokom noći sa srijede na četvrtak.

U snimku objavljenom na internetu se vidi kako je iz letjelica izbačena zapaljiva municija, a čuje se kako snimatelj govori da se nalazi u Kafr Daelu, udaljenom nekoliko kilometara zapadno od grada Halepa.

Zračni udari

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji je također izvijestila da je selo pogođeno u zračnom udaru.

Stanovnici distrikta Bustan al-Qasr u centralno Halepu su također izvijestili da su izvedeni napadi bijelim fosforom, te su objavili snimke požara nakon udara.

Trenutno nije moguće nezavisno potvrditi da je u zračnim udarima korišten bijeli fosfor, iako se prema videosnimku može zaključiti da je korištena neka zapaljiva municija.

Izvor: Agencije