Video: Napad na hotel u kojem je boravio Erdogan

Objavljeni su snimci napada na hotel u Marmarisu u kojem je odsjedao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kada je počeo pokušaj vojnog udara.

Specijalne policijske jedinice na jugozapadu Turske zaplijenile su oružje i vojnu opremu pripadnika vojske koji izvršili napad na hotel, objavili su lokalni zvaničnici, prenosi Anadolija.

Oprema, koja je uključivala granate, šljemove, noćne vizire, puške i mitraljeze, pronađena je u šumarku u blizini hotela “Grand Yazici Marmaris”, gdje je Erdogan bio u momentu kada je pokrenut pokušaj vojnog udara.

Kako su saopćile vlasti, operacija hvatanja vojnika koji su bili u helikopteru i napali hotel u petak, nedugo nakon što je Erdogan poletio za Istanbul, još je u toku.

Nejasno je da li je oprema ostavljena tu nakon upada u hotel, ili je tu bila tokom napada, piše Anadolija.

Dodaje se da su dva narednika zračnih snaga uhapšena u blizini u nedjelju s određenom količinom oružja.

Turski predsjednik u trenutku izbijanja nereda bio je u distriktu Marmaris, u Mugli, odakle je avionom stigao u Istanbul, a prethodno je pozvao građane da izađu na ulice i trgove kako bi se zajedno suprotstavili pokušaju udara na državu.

Neposredno nakon što je Erdogan napustio hotel u Marmarisu, taj objekat je bio meta zračnog napada, koji su vojnim helikopterom izveli maskirani vojnici.

Izvor: Agencije