Video: Napadnute novinarke u Srbiji i Hrvatskoj

Na protestu Dveri Boška Obradovića ispred zgrade Pinka u Beogradu fizički su napadnute dvije novinarke te televizije, dok je u Hrvatskoj napadnuta ekipa emisije Provjereno zagrebačke Nove TV.

Napadač na novinarku TV Pink Gordanu Uzelac identificiran kao D.V. (1972) iz Lučana i da je on priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Na snimku Pink televizije zabilježen je trenutak kada jedan od učesnika protesta u Beogradu napada i obara Gordanu Uzelac.

Zabilježen je i moment kada se drugi učesnik protesta u trku zalijeće ka Mari Dragović, ali ga je zaustavio pripadnik osiguranja televizije.

On je, međutim, nakon toga, dok su ga udaljavali, u prolazu, s leđa udario Dragović po glavi.

Dragović je rekla da su ona i još jedan kolega “u jednom trenutku videli da Goca Uzelac leži sklupčana na pločniku i uneli su je u zgradu”.

Dodala je da je sama dobila jak udarac u glavu.

U saopćenju MUP-a se navodi da se tokom trajanja skupa dogodilo više međusobnih tuča okupljenih pristalica Dveri, koje su protestirale ispred televizije Pink i u toku je utvrđivanje prekršajnih i krivičnih odgovornosti sukobljenih.

Osuda nasilja

Napad na novinarke Pinka osudila su novinarska udruženja u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije osudilo je nasilje nad novinarkama Televizije Pink i zatražilo da odgovorni budu kažnjeni.

UNS podsjeća da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica, a ovo je drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu.

Napad je najoštrije osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i zatražilo od ministra policije Nebojše Stefanovića da policija ubuduće brzo reagira u sličnim situacijama.

NUNS ističe da očekuje da će policija i ubuduće brzo reagirati u sličnim situacijama, a da će ministar Stefanović svojim autoritetom doprinijeti da se mnogi nerazjašnjeni napadi na novinare što prije razriješe.

Fizički napad u Hrvatskoj

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice, gdje su došli snimiti nastavak priče o nizu prevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki, fizički napadnuti reporterka emisije Provjereno Ema Branica i snimatelj Alan Novak.

Reporterka emisije Provjereno Ema Branica i snimatelj Alan Novak došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki kada je stigla starija gospođa i još jedan muškarac koji su ih fizički napali, piše Dnevnik.hr.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo muda da dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je reporterka Provjerenog Ema Branica.

Kako je dodala, čitavo to vrijeme, majka optuženog Sužnjevića prisutne je udarala metlom, a potom je brat optuženog nasrnuo na snimatelja te mu pokušao potrgati kameru.

“Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće”, kazala je Branica, prenosi Net.hr.

Izvor: Agencije