Video: NASA sprema najbržu letjelicu za približavanje Plutonu

Izvor: Youtube/ ScienceAtNASA

New Horizons, svemirska letjelica koja se kreće brzinom 59.000 km/h, najbrži je kosmički brod koji je ikada napustio zemlju. Sada inženjeri Američke svemirske agencije NASA pripremaju tu letjelicu za finalnu fazu – približavanje Plutonu.

Planirano je da sonda 14. jula stigne do svoje finalne faze – do patuljaste planete, kada će od Zemlje biti udaljena 7,5 milijardi kilometara.

Letjelica je već prešla gotovo pet milijardi kilometara, a signal do naše planete putuje blizu 4,5 sata.

New Horizons putuje takvom brzinom da čak i sitne čestice prašine mogu nanijeti ozbiljnu štetu ukoliko udare u sondu.

“Taj problem smo riješili na dovitljiv način”, rekao je glavni istraživač misije Alan Stern. “Kreirali smo omotač otporan na metke”, dodajući da bi to trebalo zaštititi letjelicu.

Značajna naučna ispitivanja

Fotografije uhvaćene teleskopskim uređajem LORRI (Long-Range Reconnaissance Imager) pružat će naučnicima misije konstantno nov uvid u dinamiku Plutonovih satelita.

Slike će također igrati ključnu ulogu u navigaciji broda tokom preostalog puta do Plutona, podsjeća Astronomski magazin.

Tokom slijedećih mjeseci LORRI će načiniti stotine slika Plutona koje će poslužiti za preciziranje trenutnog rastojanja između sonde i patuljaste planete.

Tokom prvog dijela prilazne faze, koja je trajala do proljeća, New Horizons je izveo značajnu količinu naučnih ispitivanja.

Intenzivnije studiranje Plutona počinje u proljeće, kada će kamere i spektrometri na letjelici moći praviti slike veće rezolucije nego najmoćniji teleskopi sa Zemlje.

Postoji mogućnost da će sonda moći napraviti dovoljno dobre slike za kartografiranje Plutona i njegovih satelita.

Izvor: Agencije